RADIONICE

Roboti u Čačku i Valjevu

Tokom manifestacije „Svet robotike“, gimnazijalci u Čačku i Valjevu imali su priliku da učestvuju na radionicama iz robotike i sami naprave svog robota

Valjevo_radionice3

17. oktobra i 18. oktobra, manifestacija „Svet robotike“ obišla je gimnazije u Čačku i Valjevu.

Ovu manifestaciju organizovala je grupa ETF Robotiks sa Odseka za signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koja je učestvovala i u organizaciji izuzetno uspešne nacionalne manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ Centra za promociju nauke, tokom koje je Beograd posetio i robot ASIMO.

Dve godine kasnije, širom Srbije, robotičari organizuju takmičenja, izložbe i radionice, a robotika je postala jedna od najčešćih tema svih naučnopopularnih festivala u zemlji.

Jedna takva akcija bila je i „Svet robotike“ u Čačku i Valjevu.

Valjevo_predavanje1

Valjevo_predavanje

Tokom posete robotičara ovim gradovima, održana su predavanja na temu „Roboti su među nama“.

Nakon predavanja, selekcije učenika iz pomenutih škola su učestvovale u radionici “Moj lego robot” tokom koje su uz ilustrativna uputstva i uz pomoć demonstratora sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napravili i isprogramirali svoje prve robote.

Po završetku radionice timovi su dobili zadatak da samostalno naprave i isprogramiraju robota skijaša sa ciljem da za što kraće vreme stigne od starta do cilja prolazeći kroz „kapije“, gde je neprolazak kroz kapiju kažnjavan dodavanjem vremena.

Ekipa pobednika – Gimnazija Čačak na tkamičenju u Čačku, i Gmnazija Šabac, valjevski pobednik – na poklon su dobili komplet Lego Mindstorm 8547.

Sponzor manifestacije je ERSTE Banka, a Centar za promociju nauke, kao jedan od partnera, podržao je manifestaciju predstavljajući posetiocima CPN izložbu o istoriji robotike.

Istražite više na sajtu ETF Robotiks

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs