TRIBINE

Kako pokrenuti privredu

CPN tribina „Odnos nauke i privrede“ u Galeriji nauke i tehnike SANU u okviru izložbe „NeMogući dizajn“ u četvrtak, 13. marta, u 18 časova

Da li nauka može podstaći tehnološki razvoj i pomoći privredi da ojača? Mada razvijene zemlje svoj napredak duguju upravo nauci, u Srbiji oduvek postoji manjak inovacija, a privreda nije dovoljno konkurentna. Zato je odnos nauke i privrede već decenijama jedno od najzanimljivijih pitanja za naučnu zajednicu u Srbiji, donosioce odluka, medije i samu industriju.

Tema ne gubi na aktuelnosti u vremenu napretka informatičke tehnologije: na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu u februaru je održana radionica na kojoj su snage udružili predstavnici industrije, akademski istraživači i doktorandi iz celog sveta. Prošle godine predstavljena je i platforma reindustrijalizacije Srbije, a nude se i druga rešenja. U međuvremenu, Srbija je kao članica CERN-a u mogućnosti da dodatno angažuje industriju u samoj nauci, ali se u toku poslednje dve godine ova mogućnost slabo koristila.

Kako podstaći privrednike da ulažu u istraživanja, a naučnike da razvijaju primene koje će biti konkurentne na tržištu? Tim povodom CPN organizuje tribinu „Odnos nauke i privrede“, u četvrtak, 13. marta, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Tim povodom, Centar za promociju nauke organizuje tribinu na kojoj će naši vodeći naučnici iz različitih oblasti predstaviti konkretna iskustva, predloge i izazove. CPN tribina „Odnos nauke i privrede” organizovana je u okviru izložbe „NeMogući dizajn”, 13. marta, u 18 časova, u izložbenom prostoru Galerije nauke i tehnike SANU.

Tribina „Odnos nauke i privrede“

Četvrtak, 13. mart, 18 časova

Učesnici tribine:

  • akademik Stevan Pilipović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad
  • akademik Dragan Škorić, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
  • dr Aleksandar Bogojević, Institut za fiziku, Beograd

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, Centar za promociju nauke

———-

Istražite više o izložbi „NeMogući dizajn“.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs