Događaji

Naučni kamion CPN u Šapcu

Prva stanica Naučnog kamiona je Šabac gde gostuje od 16. do 20. novembra 

Naučni kamion CPN-a u ponedeljak, 16. novembra, kreće na put kroz Srbiju. Prva stanica ove nove infrastrukture Centra za promociju nauke je Šabac, grad u kome je kamion napravljen. Svečanost povodom početka rada kamiona organizovana je 16. novembra, u 12 časova. Na njoj će govoriti gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević.

U Šapcu će kamion biti sklopljen u Ulici Nikole Tesle, u naselju Letnjikovac, od 16. do 20. novembra. U ovom periodu u kamionu će se održavati radionice za decu posvećene Međunarodnoj godini svetlosti, a prisutni će, između ostalog, biti u prilici da naprave svoje spektroskope.

Uz to, CPN Šapčanima predstavlja novu izložbu „Spektri“, koja je postavljena u samom kamionu i u prostorijama Centra za stručno usavršavanje. U Kulturnom centru u Šapcu, tokom boravka Naučnog kamiona CPN-a u ovom gradu, organizovana su i dva predavanja, u ponedeljak i sredu, o superherojima nauke i o svetlosti. U petak, u 19 časova, u kamionu će biti organizovana i tribina o životu izvan Zemlje.

Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju.

Na prvi pogled ovaj kamion izgleda kao običan tegljač s prikolicom. Međutim, kada stigne na lokaciju, rasklapa se i postaje dvospratni prostor površine 120 kvadratnih metara za radionice, izložbe, naučnopopularna predavnja i tribine.

Zahvaljujući Naučnom kamionu CPN-a, pokretnoj infrastrukturi za promociju nauke, kultura nauke stiže u sve krajeve Republike Srbije. Time se ostvaruje glavna misija Centra za promociju nauke – da znanje u 21. veku postane dostupno svim građanima Srbije.

Naučni kamion CPN-a

Domet: Teritorija Republike Srbije
Ciljna grupa: Svi građani
Dužina: 16,5m/18,5 m
Visina: 4m/6,5 m
Širina: 2,5m/8,5 m
Površina: 200 kvadratnih metara
Masa: 30 tona

Istražite više o Naučnom kamionu.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs