Догађаји

Научни камион ЦПН у Шапцу

Прва станица Научног камиона је Шабац где гостује од 16. до 20. новембра 

Научни камион ЦПН-а у понедељак, 16. новембра, креће на пут кроз Србију. Прва станица ове нове инфраструктуре Центра за промоцију науке је Шабац, град у коме је камион направљен. Свечаност поводом почетка рада камиона организована је 16. новембра, у 12 часова. На њој ће говорити градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић.

У Шапцу ће камион бити склопљен у Улици Николе Тесле, у насељу Летњиковац, од 16. до 20. новембра. У овом периоду у камиону ће се одржавати радионице за децу посвећене Међународној години светлости, а присутни ће, између осталог, бити у прилици да направе своје спектроскопе.

Уз то, ЦПН Шапчанима представља нову изложбу „Спектри“, која је постављена у самом камиону и у просторијама Центра за стручно усавршавање. У Културном центру у Шапцу, током боравка Научног камиона ЦПН-а у овом граду, организована су и два предавања, у понедељак и среду, о суперхеројима науке и о светлости. У петак, у 19 часова, у камиону ће бити организована и трибина о животу изван Земље.

Научни камион Центра за промоцију науке је покретна лабораторија, учионица и изложбени простор домаће производње. Осмишљен је тако да може да стигне у све делове Србије и приближи науку грађанима кроз различите програме који се у њему одржавају.

На први поглед овај камион изгледа као обичан тегљач с приколицом. Међутим, када стигне на локацију, расклапа се и постаје двоспратни простор површине 120 квадратних метара за радионице, изложбе, научнопопуларна предавња и трибине.

Захваљујући Научном камиону ЦПН-а, покретној инфраструктури за промоцију науке, култура науке стиже у све крајеве Републике Србије. Тиме се остварује главна мисија Центра за промоцију науке – да знање у 21. веку постане доступно свим грађанима Србије.

Научни камион ЦПН-a

Домет: Територија Републике Србије
Циљна група: Сви грађани
Дужина: 16,5m/18,5 m
Висина: 4m/6,5 m
Ширина: 2,5m/8,5 m
Површина: 200 квадратних метара
Маса: 30 тона

Истражите више о Научном камиону.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs