Manifestacije

Mesec maj u brojkama

Nakon što je 28. maja završena naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike, ostalo je pregršt brojeva

Manifestacija Maj mesec matematike, predstavljala je najveću i najmasovniju akciju promocije matematike koja je dosad organizovana u regionu Zapadnog Balkana. Pored izuzetno pozitivnih reakcija koje su tokom maja 2012. stizale i od publike i od naučnika, Maj mesec matematike je privukao i ogromnu pažnju medija u Srbiji.

30 dana

Manifestacija je tokom proteklih 30 dana, od 27. aprila do 28. maja, obuhvatila celu Srbiju.

20 gradova

Maj mesec matematike je u saradnji sa lokalnim partnerima organizovan u više od 20 gradova Republike Srbije. Najzapaženije izložbe, radionice i drugi programi priređeni su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru, Pančevu, Loznici, Požarevcu, ali i u brojnim drugim gradovima i manjim mestima.

12 lokacija u Beogradu

Uz centralnu izložbu, značajnu pažnju je izazvala i ulična izložba Imaginary ali i brojni drugi programi koji su se odvijali i u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, u Jugoslovenskoj kinoteci, Pedagoškom muzeju, ali i na drugim lokacijama – ukupno na dvanaest mesta u gradu.

100.000 posetilaca u Beogradu

Samo u Beogradu, raznovrsne programe u okviru ove manifestacije posetilo je više od 100.000 ljudi.

65.000 posetilaca Velike izložbe

Centralna postavka, Velika matematička izložba „Računam na matematiku“, održana u Galeriji Robne kuće Beograd, izazvala je veliku pažnju javnosti. Prema proceni CPN-a, samo ovu izložbu je posetilo više od  65.000 građana.

40 javnih predavanja

U okviru programa predavanja u Maju mesecu matematike učestvovalo je više od 45 predavača koji su održali 40 predavanja.

100 radionica za decu

Tokom maja 2012, više od 2500 dece je učestvovalo u 100 radionica koje je CPN organizovao na temu matematike.

100 školskih poseta

Veliku matematičku izložbu je organizovano posetilo više od 100 osnovnih i srednjih škola iz Beograda, ali i drugih delova Srbije.

5 gostiju iz inostranstva

Gosti tokom Maja meseca matematike bili su Ginter Cigler, profesor matematike i glavni promoter ove nauke u Evropi, Tomas Fokt, naučni novinar iz Nemačke, i Havijer Baraljo, matematičar iz Španije, kao i Nenad Kuzmanović iz Hrvatske i Teun Koetsier, istoričar matematike iz Holandije.

110 volontera

Neprocenjiv doprinos na Velikoj matematičkoj izložbi u Beogradu dalo je 110 volontera, kao i veliki broj entuzijasta koji su podržali mnogobrojne programe tokom Maja meseca matematike.

120 novinara

Manifestaciju je medijski pratilo više od 120 novinara, koji su u štampi objavili više od 140 tekstova o Maju mesecu matematike, kao i više od 50 radio i televizijskih priloga.

17 medijskih partnera

Manifestaciju je podržalo 17 medijskih kuća koje su promovisale ili reklamirale M3 akcije u svojim programima.

3 strana kulturna centra

 U organizaciji su učestvovali i međunarodni kulturni centri u Beogradu, a posebno Francuski institut, „Gete institut“ i Institut „Servantes“.

35 srednjih i osnovnih škola

Posebno je značajna saradnja sa Matematičkom gimnazijom, ali i sa brojnim osnovnim školama, od kojih se mogu izvdojiti OŠ „Drinka Pavlović“ i OŠ „Ćirilo i Metodije“ u Beogradu.

4 matematička društva

Manifestaciji je značajno doprinela saradnja sa dva domaća matematička društva, ali i sa međunarodnim  drštvima kao što je Nemačko matematičko društvo i Hrvatsko društvo matematičara.

3 sponzora

Organizaciju manifestacije su finansijski podržale Robne kuće Beograd, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Matematički institut iz Obervolfaka, ali su konkretnu podršku dale i druge organizacije.

18 partnera

U manifestaciji je aktivno učestvovala – Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet u Beogradu, ali i Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini i Novom Pazaru. Pored njih, u organizaciju se uključilo više od 50 raznih organizacija, naučnih društava i obrazovnih ustanova u Srbiji.

2 organizatora

Maj mesec matematike su organizovali Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU.

 

DANI BUDUĆNOSTI

Kako najavljuju u CPN-u, manifestacija Maj mesec matematike će biti organizovana i sledeće godine u isto vreme, sa idejom da postane tradicionalni događaj, a Velika matematička izložba će gostovati, na pozive koji su već stigli u Centar za promociju nauke, u Makedoniji i Crnoj Gori. U međuvremenu, Centar za promociju nauke najavljuje novu naučnopopularnu manifestaciju već za jesen 2012 – reč je o festivalu „Dani budućnosti“, na kome će, prvi put u Srbiji, domaćoj publici biti predstavljeni svi poznatiji roboti napravljeni širom sveta.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs