Аутори и књиге

Ко је Франци Демшар?

Аутор новог издања Центра за промоцију науке “Транспарентност“, Франци Демшар гостује на ЦПН штанду, на београдском Сајму књига, у суботу, 1. новембра

 

Франци Демшар рођен jе 4. фебруара 1960. године на усамљеноj фарми у месту Лединица при Жирех, где jе и провео младост до поласка у гимназиjу. Гимназиjу jе похађао у Љубљани, у бежиградском интензивном математичко-физичком разреду. Дипломирао jе физику 1982. године на Универзитету у Љубљани, 1986. године магистрирао jе биофизику на Свеучилишту у Загребу, а 1987. у 27. години, докторирао jе физику на Универзитету у Љубљани.

Био jе научни сарадник у Институту „Jожеф Стефан“, обjавио jе 60 чланака у научним часописима коjи су до сада цитирани више од хиљаду пута и написао две монографиjе. Током две године радио jе као научни сарадник на престижним универзитетима – од 1986. до 1987. године на Urbana Champaign универзитету у Илиноису у Сjедињеним Америчким Државама, а од 1994. до 1995. године на Универзитету у Калифорниjи, у Сан Франциску, у Сjедињеним Америчким Државама.

Своје богато искуство у управљању науком и финансијама, како у Републици Словенији, тако и у Европи, Франци Демшар поделиће са београдском публиком на Сајму књига у суботу, 1. новембра, у 17 часова, на штанду Центра за промоцију науке, у хали 2ц

Након 15 година научноистраживачког рада, 1987. године постао jе државни секретар у Министарству за науку и технологиjу. Наjзначаjниjи закључени проjекти били су систематско уређивање проjектног и програмског финансирања науке, извођење COBISS система података и проjект финансирања ARNES-а, коjи jе омогућио употребу нових информационих технологиjа. Ти су проjекти били кључни елементи за промену начину финансирања науке у Словениjи.

Министар за одбрану Републике Словениjе постао jе 1999. године. Наjзначаjниjи закључени проjекти били су информатизациjа Министарства, припрема и усваjање преко осамдесет правилника коjи су jош од кључног значаjа за законит одбрамбени систем, окончање главних стратешких докумената Министарства и њихова операционализациjа са системом за стратешко планирање.

Дужност амбасадора Републике Словениjе у Рускоj Федерациjи преузео jе 2001. године, уjедно надлежан и за Белорусиjу, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Туркменистан. У време његовог мандата Руска Федерациjа jе са Словениjом потписала више споразума него с било коjом другом државом Европске униjе, било jе организовано више од десет високих државних посета на обе стране, а привредна размена у то се време удвостручила. Други успешни дугорочни проjекти били су повезани с плаћањем руског дуга, словенским културним центрима, културном и научном сарадњом итд.

Књига “Транспарентност” чији превод на срспки језик објављује Центар за промоцију науке представља врло поучно штиво за читаоце које интересује научна политика

Директор Jавне агенциjе за истраживачку делатност Републике Словеније постао jе 2004. године, а 2009. поново jе именован за ту функциjу. Успешно jе извршен прелазак финансирања словеначке науке с Министарства на Агенциjу. У то су време дорађени поступци функционисања Агенциjе, постављена jе нормативна основа и обjављена темељна анализа научног истраживања у Словениjи (публикациjа: Znanstveno raziskovanje v Sloveniji – primerjalna analiza).

У руководеће органе Удружења европских истраживачких агенциjа, Eurohorcs (Steering comitee), изабран jе 2009. године, 2012. године изабран jе у Управни одбор удружења Science Europe, а исте године постао jе потпредседник Европске научне фондациjе.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs