CPN tribine

Kako efikasno uništiti Zemlju?

Novembarska CPN tribina pod nazivom „Kako efikasno uništiti Zemlju?“ održaće se 18. novembra, u 19 časova, u Velikoj dvorani SKC-a u Beogradu

Nakon mučnih zbivanja u Francuskoj, upravo će Pariz za nekoliko nedelja biti centar diskusije o budućnosti Zemlje, tokom konferencije posvećene klimatskim promenama. Novembarska CPN tribina pravi mali iskorak u budućnost i pokušava da sagleda načine na koje ćemo svojim aktivnostima ugroziti sopstvenu planetu do tačke posle koje neće biti povratka. O svim opcijama čovečanstva, a naročito onim u kojima smo sami odgovorni za negativne posledice, pričaće se na CPN tribini pod nazivom „Kako efikasno uništiti Zemlju?“, 18. novembra, u 19 časova, u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Na tribini će govoriti Božidar Nikolić, fizičar sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Đurđević, stručnjak za klimatske promene sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu, i Tomica Mišljenović, rukovodilac Odeljenja za biologiju u Istraživačkoj stanici Petnica.

Uništenje planete poput Zemlje nije nimalo lak zadatak. Zemlja je pravljena da traje, i to veoma uspešno čini već 4,5 milijardi godina. Istrpela je doba teškog bombardovanja raznim okolnim nebeskim telima, preživela smene dominantnih vrsta koje su gospodarile lancem israne, a zatim odlazile u istoriju, povremeno se vraćajući u obliku fosilnih goriva, izdržala je cepanje kontinenata, pomeranje tektonskih ploča, erupcije supervulkana, razarajuće zemljotrese i ljudske tehnološke hirove. Zemlja je i dalje dobro, ali mi ne prestajemo da testiramo njene granice.

Pandemije mutiranih virusa, nuklearne bombe sa svojim neumitnim, apokaliptičnim nuklearnim zimama, ambiciozni naučni eksperimenti koji se odvijaju u dubinama naše planete ili okretanje tehnologije protiv nas samih? Stvaranje veštačke inteligencije koja zaključuje da je čovečanstvo slaba karika, osamostaljivanje brzoreplicirajućih nanorobota koji rešavaju da našu okolinu prilagode sebi, nerazumno okretanje leđa klimatskim promenama, antropogeno globalno zagrevanje, treći svetski rat, slučajno otvaranje mikro crne rupe?

Ukoliko svi ovi scenariji deluju isključivo kao jeftini zapleti naučnofantastičnih filmova, možda bi trebalo da se podsetimo da je sonda napravljena ljudskom rukom napustila Sunčev sistem, da su ljudi hodali po Mesecu, pronašli Higsov bozon, spustili letelicu na kometu i otkrili pregršt vansolarnih planeta. Mi već živimo budućnost, a ta budućnost bi, ukoliko zaista ne obratimo pažnju, mogla da nas iznenadi.

CPN tribina o uništenju Zemlje je prva u nizu manifestacija koje Centar za promociju nauke organizuje ili podržava, a koje su svojevrsni uvod u najznačajniji događaj o klimi našeg doba. U pitanju je još jedna, dvadeset prva po redu, godišnja konferencija zemalja potpisnica Okvirne konvencije o klimatskim promenama UN (UNFCCC, Unated Nations Frameworks Convention and Climate Change), koja će se održati u Parizu, u decembru 2015. Ove godine konferencija budi posebnu medijsku pažnju, jer se očekuje potpisivanje jednog novog globalnog dokumenta koji bi istovremeno ograničio dalje sagorevanje fosilnih goriva i emisiju CO2, uz postavljanje okvira za adaptaciju ugroženih područja.

CPN tribina

KAKO EFIKASNO UNIŠTITI ZEMLJU?

Sreda, 18. novembar, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Božidar Nikolić, fizičar sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • dr Vladimir Đurđević, stručnjak za klimatske promene sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu
  • Tomica Mišljenović, rukovodilac Odeljenja za biologiju u Istraživačkoj stanici Petnica

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs