МОЈА НАУКА

Гост из Јапана о органским отровима

Профеосор из Јапана, 12. фебруара, у Научном клубу ЦПН-а, говори о органским загађивачима штетним по околину и здравље људи

У оквиру програма Моја наука, професор Такеши Накано, експерт са Универзитета у Осаки у Јапану, одржаће предавање „Дуготрајни органски загађивачи у животној средини и људском организму“ у Научном клубу ЦПН-а. Предавање ће се одржати 12. фебруара, у 18 часова, a организовано je у оквиру пројекта који има за циљ да истражи тренутну еколошку ситуацији у нашој земљи, поготово у Панчеву и дуж речног корита Дунава.

Професор Накано говориће о томе како су ови штетни, дуготрајни загађивачи дистрибуирани у животној средини и људском организму. Дуготрајни органски загађивачи представљају токсичне супстанце, које дуго опстају у животној средини и отпорнe су на деградацију под нормалним условима. Широко су распрострањене, често се акумулирају у храни и могу штетно да утичу на здравље људи, јер се депонују у масном ткиву у концентрацијама много пута већим од дозвољене. У њих се убрајају пестициди, индустријске хемикалије и продукти процеса сагоревања.

Професор Накано је редовни професор на Универзитету у Осаки. Бави се инжењерством у области заштите животне средине, зеленом хемијом и дизајном процеса и производа који смањују употребу и формирање штетних супстанци. Такође, стручњак је у области процене ризика од зрачења, као и процене штетних утицаја опасних материја на околину.

Неколико институција из Србије и Јапана укључено је у реализацију пројекта „Подизање капацитета за анализу и мере смањења дуготрајних органских загађивача у Србији“. Идеја је да се наши стручњаци обуче како би самостално надгледали ситуацију и уводили мере смањења концентрације ових супстанци, али и како би се подигла свест шире јавности, јер низак ниво освешћености о овом проблему представља један од разлога што се адекватне замене за ове опасне супстанце ретко употребљавају.

 

МОЈА НАУКА

Дуготрајни органски загађивачи у животној средини и људском организму

Четвртак, 12. фебруар, 18 часова

Научни клуб, Центар за промоцију науке

Кнез Михаилова 5, II спрат 

Предавач:

проф. Такеши Накано

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs