Јубилеји

Годишњица Центра за промоцију науке

Након три године рада, Центар је организовао више стотина научнопопуларних акција 

Овог 23. новембра, уз још један рођендан, Центар за промоцију науке публици представља нови, интерактивни простор – први Makers Lab у Србији – КЛИКЕР. 

Основан Законом о научноистраживачкој делатности, Центар за промоцију науке је упркос финансијским тешкоћама и другим изазовима, током три године рада успео да окупи грађане, научну заједницу, медије, школе, државне институције и невладине организације око истог циља – повећања научне писмености.

Центар је основан 23. новембра 2010. године, када је уписан у регистар као јавна установа. Са радом је почео наредне, 2011. године, прве научнопопуларне акције организовао је у јесен 2011, да би током три године рада покренуо читав низ научнопопуларних програма у Србији и региону. 

Истражите више…

Тим Центра броји само 20 људи, али око себе окупља на стотине ентузијаста, волонтера и младих научника, промотера науке, активиста и новинара. Захваљујући свима њима, након три године рада, Центар је организовао више стотина научнопопуларних акција.

У најпосећеније програме Центра несумњиво спада манифестација Дани будућности: Роботика, награђена Наградом града Београда, током које је, у јесен 2012, у Београду гостовао робот АСИМО и кад је изложбу робота обишло више од 150.000 посетилаца.

Током три године, редовну пролећну националну манифестацију Мај месец математике, која је организована већ три пута, 2012, 2013. и 2014. године, укупно је посетило око 300.000 грађана.

Центар је организовао на десетине научнопопуларних изложби, како у Београду тако и широм земље и региона. Једна од најпосећенијих је изложба „ЦЕРН у Србији“, коју је 2012. видело 120.000 грађана и која је, поводом шездесетогодишњице оснивања ЦЕРН-а, ове јесени поновљена у новом руху –  „ЦЕРН у Србији 2014”. 

Изложбе „Десет отворених питања науке“, Metahousing, „Шума знања“, али и бројне друге, привукле велику медијску пажњу, али и пажњу хиљада посетилаца.

ЦПН је учествовао и на стотинама фестивала науке у Србији. Њихов број се од свега пет у 2010. до 2013. попео на више стотина, које су покренули ентузијасти у бројним градовима и насељима у Србији. Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке обишао је 27 градова у Републици, али и регији, посетио 185 школа, а планетаријумске пројекције видело је више од 28.000 посетилаца.

Већ две године, ЦПН организује и Дечји научни камп у Виминацијуму, а ове године је покренут и пројекат Дечји научни клуб.  ЦПН активно доприноси обележавању Дана науке, разних јубилеја и других догађаја посвећених науци у Србији и свету, а сваке године излаже издања научне заједнице на Београдском сајму књига.

Из недеље у недељу, ЦПН учествује на многобројним конференцијама, скуповима и сајмовима који повезују науку и друштво. Сваког месеца Центар у Београду организује ЦПН трибине на којима учествије велики број посетилаца. Након што се Република Србија укључила у највећи програм Европске уније за истраживање и иновације, Хоризонт 2020, ЦПН сваког четвртка представља различите могућности овог програма.

ЦПН је посебно активан на међународном плану и тренутно реализује чак тринаест европских пројеката. У октобру 2013. године, Центар за промоцију науке организовао је Прву регионалну конференцију промоције науке (SCIPROM), која је окупила промотере науке из региона Југоисточне Европе.

Центар негује и сарадњу са медијима, а један од запаженијих медијских производа Центра је научнопопуларни портал Елементаријум.

Са идејом да ови резултати дају дугорочан ефекат, Центар је у јануару 2014. године отворио стални простор у центру Београда – Научни клуб ЦПН-а, на адреси у Кнез Михаиловој улици број 5, на другом спрату зграде Робне куће „Београд“.

Након што је овај простор оживео, ЦПН, уз четврти рођендан, а у приземљу исте зграде, представља нови, интерактивни простор, који подстиче креативност, ширење знања и иновације – први Makers Lab у Србији – КЛИКЕР.

Од понедељка, 24. новембра, сви посетиоци, бесплатно и без обзира на узраст, имају прилику да се самостално опробају у изградњи градова, у производњи уврнутих машина и креативних изума, употреби нових материјала, савремених механичких и електричних уређаја.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs