Jubileji

Godišnjica Centra za promociju nauke

Nakon tri godine rada, Centar je organizovao više stotina naučnopopularnih akcija 

Ovog 23. novembra, uz još jedan rođendan, Centar za promociju nauke publici predstavlja novi, interaktivni prostor – prvi Makers Lab u Srbiji – KLIKER. 

Osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, Centar za promociju nauke je uprkos finansijskim teškoćama i drugim izazovima, tokom tri godine rada uspeo da okupi građane, naučnu zajednicu, medije, škole, državne institucije i nevladine organizacije oko istog cilja – povećanja naučne pismenosti.

Centar je osnovan 23. novembra 2010. godine, kada je upisan u registar kao javna ustanova. Sa radom je počeo naredne, 2011. godine, prve naučnopopularne akcije organizovao je u jesen 2011, da bi tokom tri godine rada pokrenuo čitav niz naučnopopularnih programa u Srbiji i regionu. 

Istražite više…

Tim Centra broji samo 20 ljudi, ali oko sebe okuplja na stotine entuzijasta, volontera i mladih naučnika, promotera nauke, aktivista i novinara. Zahvaljujući svima njima, nakon tri godine rada, Centar je organizovao više stotina naučnopopularnih akcija.

U najposećenije programe Centra nesumnjivo spada manifestacija Dani budućnosti: Robotika, nagrađena Nagradom grada Beograda, tokom koje je, u jesen 2012, u Beogradu gostovao robot ASIMO i kad je izložbu robota obišlo više od 150.000 posetilaca.

Tokom tri godine, redovnu prolećnu nacionalnu manifestaciju Maj mesec matematike, koja je organizovana već tri puta, 2012, 2013. i 2014. godine, ukupno je posetilo oko 300.000 građana.

Centar je organizovao na desetine naučnopopularnih izložbi, kako u Beogradu tako i širom zemlje i regiona. Jedna od najposećenijih je izložba „CERN u Srbiji“, koju je 2012. videlo 120.000 građana i koja je, povodom šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a, ove jeseni ponovljena u novom ruhu –  „CERN u Srbiji 2014”. 

Izložbe „Deset otvorenih pitanja nauke“, Metahousing, „Šuma znanja“, ali i brojne druge, privukle veliku medijsku pažnju, ali i pažnju hiljada posetilaca.

CPN je učestvovao i na stotinama festivala nauke u Srbiji. Njihov broj se od svega pet u 2010. do 2013. popeo na više stotina, koje su pokrenuli entuzijasti u brojnim gradovima i naseljima u Srbiji. Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke obišao je 27 gradova u Republici, ali i regiji, posetio 185 škola, a planetarijumske projekcije videlo je više od 28.000 posetilaca.

Već dve godine, CPN organizuje i Dečji naučni kamp u Viminacijumu, a ove godine je pokrenut i projekat Dečji naučni klub.  CPN aktivno doprinosi obeležavanju Dana nauke, raznih jubileja i drugih događaja posvećenih nauci u Srbiji i svetu, a svake godine izlaže izdanja naučne zajednice na Beogradskom sajmu knjiga.

Iz nedelje u nedelju, CPN učestvuje na mnogobrojnim konferencijama, skupovima i sajmovima koji povezuju nauku i društvo. Svakog meseca Centar u Beogradu organizuje CPN tribine na kojima učestvije veliki broj posetilaca. Nakon što se Republika Srbija uključila u najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020, CPN svakog četvrtka predstavlja različite mogućnosti ovog programa.

CPN je posebno aktivan na međunarodnom planu i trenutno realizuje čak trinaest evropskih projekata. U oktobru 2013. godine, Centar za promociju nauke organizovao je Prvu regionalnu konferenciju promocije nauke (SCIPROM), koja je okupila promotere nauke iz regiona Jugoistočne Evrope.

Centar neguje i saradnju sa medijima, a jedan od zapaženijih medijskih proizvoda Centra je naučnopopularni portal Elementarijum.

Sa idejom da ovi rezultati daju dugoročan efekat, Centar je u januaru 2014. godine otvorio stalni prostor u centru Beograda – Naučni klub CPN-a, na adresi u Knez Mihailovoj ulici broj 5, na drugom spratu zgrade Robne kuće „Beograd“.

Nakon što je ovaj prostor oživeo, CPN, uz četvrti rođendan, a u prizemlju iste zgrade, predstavlja novi, interaktivni prostor, koji podstiče kreativnost, širenje znanja i inovacije – prvi Makers Lab u Srbiji – KLIKER.

Od ponedeljka, 24. novembra, svi posetioci, besplatno i bez obzira na uzrast, imaju priliku da se samostalno oprobaju u izgradnji gradova, u proizvodnji uvrnutih mašina i kreativnih izuma, upotrebi novih materijala, savremenih mehaničkih i električnih uređaja.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs