Наука за све

Шта је Makers Lab?

Термин Makers Lab односи се на отворене лабораторије – радионице. Какви „мејкерси“ постоје, где су настали први међу њима и зашто су свуда тако популарни?

Текст: Борис Клобучар

У једном углу инжењер седи за столом и покушава да залеми отпорник за контакт на електронској плочици. У другом два момка у плавим радним оделима секу дрвене плоче на машини. У средини је ред рачунара на којима се налазе отворени програми за моделовање. Штампач поред врата ради пуном паром на новом делу за макету робота коју праве дизајнери. Две девојке са заштитним наочарима варе делове конструкције за њихову машину. У радионици је увек динамично. Добро дошли у Makers Labместо где можете оживети своје идеје.

Термин Makers Lab се односи на отворене лабораторије – радионице, места где можете доћи са својим идејама и тамо пронаћи потребан материјал, алат, али и помоћ за њихову реализацију. На оваквим местима се кроз радионице, предавања, пројекције и разговоре деле знање, време и ресурси потребни иноваторима и креаторима.

Отворене радионице, hackerspace или hacklab, како се још називају, организује (у свету већ широка) заједница иноватора, изумитеља и „уради-сам“ ентузијаста, углавном организована у удружења, групе или тимове. Поред тога, постоје и отворене лабораторије у оквиру универзитета, научних центара и великих фестивала науке по читавој планети, који су препознали потребу и потенцијал оваквих пројеката као правих инкубатора иновација.

Makers Lab и у Србији

Након више стотина научнопопуларних догађаја широм Србије, тачно на свој четврти  рођендан и после три године од почетка рада, Центар за промоцију науке у Београду отвара први Makers Lab у Србији –   КЛИКЕР.

Концепт је постао популаран још деведесетих година прошлог века. Један од првих отворених hackerspace простора С-base основан je 1995. у Немачкој. С-base је почео као лабораторија ентузијаста чији је хоби било програмирање, али је врло брзо прерастао у отворену лабораторију – радионицу где је било и електроничара, роботичара и радио-аматера. 

Данас је ово једна од најпопуларнијих отворених радионица у Немачкој са великим бројем чланова. Своје активности представљају и на Дечјем дану у Берлину и великим научним фестивалима.

Један од највећих Makers Lab-ова у Европи је Metalab у Бечу. Ова лабораторија је од 2006. године, када је основана, до данас прерасла у читав научни центар, са кутком за програмирање, 3Д моделовање и великом библиотеком.

Ова лабораторија је имала велики утицај на развој других радионица сличног типа, а представља и колевку неколико великих стартап компанија. Много пажње у Metalab-у привлачи „дневна соба“ са великим бројем конзола за игру и опуштање.

Отворене лабораторије покривају велики број области – од столарије, преко мајсторисања са металом, електронике, па све до софтверског инжењерства и 3Д моделовања.

Било да сте осмислили нови механизам, конструкцију, имате алгоритам за програм или сте смислили патент за летећу веш-машину – у Makers Lab простору можете пронаћи помоћ и савете за реализацију. Ове лабораторије посебне су по томе што се развијају према потребама чланова (који обично као удружења и финансирају њихово постојање), па тако свака лабораторија стално еволуира.

Од понедељка, 24. новембра, у центру Београда, на адреси Кнез Михаилова 5, ради први Makers Lab у Србији – КЛИКЕР. Улаз је бесплатан. Сви посетиоци, без обзира на узраст, имају прилику да се самостално опробају у изградњи  градова, у производњи уврнутих машина и креативних изума, употреби нових материјала, савремених механичких и електричних уређаја.   

Истражите више…

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs