Уторак, 18. јун 2013, 19 часова, Велика сала СКЦ-а, ЦПН трибина уторком овога пута на тему вештачке интелигенције

Чињеница да се наука и технологија драматично увлаче у све делове нашег свакодневног живота, изазива крајње спонтану и интуитивну потребу људи за научнопопуларном едукацијом. Неопходност техничке писмености више није питање интересовања и сензибилитета, већ полако постаје питање опстанка. Научна открића људског тела или дубине свемира бришу границу између фантастичног и могућег. Научнофантастичне приче су одавно почеле да се обистињују, а ми их свесно или несвесно подразумевамо. 

Некада привилегија писаца научне фантастике и ексцентричних компјутерских генијалаца, вештачка интелигенција (ВИ) је поново у моди и задобија озбиљну пажњу научнe заједницe, али и компанија попут Гугла или сасвим малих удружења која дизајнирају све: од следећe генерације претраживача до машина које имају могућност да слушају, или да ходају унаоколо. Овај нови углед вештачке интелигенција поново баца светлост на питање у ком правцу се развија технологија, али и на оно више злокобно, да ли ће рачунарска интелигенција надмашити људску, и колико брзо?

Центар за промоцију науке  у сарадњи са Студентским културним центром, у уторак, 18. јуна, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а организује трибину са актуелном, провокативном темом „Будућност вештачке интелигенције“. Полазећи из различитих почених позиција, учесници трибине  ће бити у прилици да укажу на одређене феномене наступајуће вештачке интелигенције у области роботике, етике, филозофије и уметности. 

Учесници трибине су:

  • Проф. др Милан М. Ћирковић, трансхуманиста
  • Др Срђан Станковић, роботичар
  • Јелена Богавац, редитељка
  • Миљана Милојевић, филозофкиња

Модераторка трибине ће бити Марија Николић из Центра за промоцију науке.

 

Истражите више о вештачкој интелигенцији у ЦПН наукографици

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе