tribina utorkom

Budućnost veštačke inteligencije

Utorak, 18. jun 2013, 19 časova, Velika sala SKC-a, CPN tribina utorkom ovoga puta na temu veštačke inteligencije

Činjenica da se nauka i tehnologija dramatično uvlače u sve delove našeg svakodnevnog života, izaziva krajnje spontanu i intuitivnu potrebu ljudi za naučnopopularnom edukacijom. Neophodnost tehničke pismenosti više nije pitanje interesovanja i senzibiliteta, već polako postaje pitanje opstanka. Naučna otkrića ljudskog tela ili dubine svemira brišu granicu između fantastičnog i mogućeg. Naučnofantastične priče su odavno počele da se obistinjuju, a mi ih svesno ili nesvesno podrazumevamo. 

Nekada privilegija pisaca naučne fantastike i ekscentričnih kompjuterskih genijalaca, veštačka inteligencija (VI) je ponovo u modi i zadobija ozbiljnu pažnju naučne zajednice, ali i kompanija poput Gugla ili sasvim malih udruženja koja dizajniraju sve: od sledeće generacije pretraživača do mašina koje imaju mogućnost da slušaju, ili da hodaju unaokolo. Ovaj novi ugled veštačke inteligencija ponovo baca svetlost na pitanje u kom pravcu se razvija tehnologija, ali i na ono više zlokobno, da li će računarska inteligencija nadmašiti ljudsku, i koliko brzo?

Centar za promociju nauke  u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, u utorak, 18. juna, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a organizuje tribinu sa aktuelnom, provokativnom temom „Budućnost veštačke inteligencije“. Polazeći iz različitih počenih pozicija, učesnici tribine  će biti u prilici da ukažu na određene fenomene nastupajuće veštačke inteligencije u oblasti robotike, etike, filozofije i umetnosti. 

Učesnici tribine su:

  • Prof. dr Milan M. Ćirković, transhumanista
  • Dr Srđan Stanković, robotičar
  • Jelena Bogavac, rediteljka
  • Miljana Milojević, filozofkinja

Moderatorka tribine će biti Marija Nikolić iz Centra za promociju nauke.

 

Istražite više o veštačkoj inteligenciji u CPN naukografici

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs