Конкурси

Буди и ти промотер науке

Popular Science Србија и Центар за промоцију науке започели су потрагу за новом генерацијом промотера науке

Промоција науке је до пре само неколико година била велика непознаница у Србији. Одувек се знало да се науком баве научници, али је између њих и најшире јавности постојао јаз који је требало премостити. Популаризација науке напокон је препозната као важна и редови промотера непрестано расту, како би свима, једноставним језиком, биле пренете све лепоте и сав значај нових открића из света науке.

Чувени амерички научнопопуларни месечник Popular Science, који већ неколико месеци излази и на српском језику обогаћен текстовима домаћих аутора, заједно са Центром за промоцију науке организује конкурс под именом „Буди и ти промотер науке“. Средњошколци и студенти из читаве земље имају прилику да на креативан начин покажу какав је утисак на њих оставио њихов омиљени научни феномен, објасне га и приближе другим људима.

Служећи се текстом до највише 2000 речи, фотографијом или филмом дугим до 10 минута окаченим на Јутјубу, учесници конкурса имају задатак да својим језиком промовишу науку и учине је разумљивом и интересантном. Уз такмичарски рад треба доставити и купон из овог или неког наредног броjа Popular Science Србиjа. Без купона рад неће бити разматран.

Награде ће бити подељене у две категориjе: за студенте и за средњошколце. Најбољи видео ће у категориjи студената аутору донети лаптоп, наjбоља фотографиjа фотоапарат, а наjбољи текст Swatch сат. Ученици ће добити таблет за наjбољи видео, фотоапарат за наjбољу фотографиjу и шваjцарски нож и компас за наjбољи текст. Вицешампиони ће такође бити награђени, и то шестомесечном претплатом на часопис Popular Science

Најбољи радови биће представљени и у штампаном и у електронском издању часописа.

Конкурс jе отворен до 10. децембра 2013. године, а победници ће бити представљени у новогодишњем броjу Popular Science Србиjа.

Жири ће на овом конкурсу чинити: др Милан Ћирковић (Астрономска опсерваториjа Београд), Раjко Адамовић (Popular Science Србиjа), Слободан Бубњевић (Центар за промоциjу науке) и Никола Божић (Истраживачка станица „Петница“). 

Промотер науке није само научник, већ свако ко има мотив да науку приближи другима, и овај конкурс скреће пажњу управо на то.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs