Konkursi

Budi i ti promoter nauke

Popular Science Srbija i Centar za promociju nauke započeli su potragu za novom generacijom promotera nauke

Promocija nauke je do pre samo nekoliko godina bila velika nepoznanica u Srbiji. Oduvek se znalo da se naukom bave naučnici, ali je između njih i najšire javnosti postojao jaz koji je trebalo premostiti. Popularizacija nauke napokon je prepoznata kao važna i redovi promotera neprestano rastu, kako bi svima, jednostavnim jezikom, bile prenete sve lepote i sav značaj novih otkrića iz sveta nauke.

Čuveni američki naučnopopularni mesečnik Popular Science, koji već nekoliko meseci izlazi i na srpskom jeziku obogaćen tekstovima domaćih autora, zajedno sa Centrom za promociju nauke organizuje konkurs pod imenom „Budi i ti promoter nauke“. Srednjoškolci i studenti iz čitave zemlje imaju priliku da na kreativan način pokažu kakav je utisak na njih ostavio njihov omiljeni naučni fenomen, objasne ga i približe drugim ljudima.

Služeći se tekstom do najviše 2000 reči, fotografijom ili filmom dugim do 10 minuta okačenim na Jutjubu, učesnici konkursa imaju zadatak da svojim jezikom promovišu nauku i učine je razumljivom i interesantnom. Uz takmičarski rad treba dostaviti i kupon iz ovog ili nekog narednog broja Popular Science Srbija. Bez kupona rad neće biti razmatran.

Nagrade će biti podeljene u dve kategorije: za studente i za srednjoškolce. Najbolji video će u kategoriji studenata autoru doneti laptop, najbolja fotografija fotoaparat, a najbolji tekst Swatch sat. Učenici će dobiti tablet za najbolji video, fotoaparat za najbolju fotografiju i švajcarski nož i kompas za najbolji tekst. Vicešampioni će takođe biti nagrađeni, i to šestomesečnom pretplatom na časopis Popular Science

Najbolji radovi biće predstavljeni i u štampanom i u elektronskom izdanju časopisa.

Konkurs je otvoren do 10. decembra 2013. godine, a pobednici će biti predstavljeni u novogodišnjem broju Popular Science Srbija.

Žiri će na ovom konkursu činiti: dr Milan Ćirković (Astronomska opservatorija Beograd), Rajko Adamović (Popular Science Srbija), Slobodan Bubnjević (Centar za promociju nauke) i Nikola Božić (Istraživačka stanica „Petnica“). 

Promoter nauke nije samo naučnik, već svako ko ima motiv da nauku približi drugima, i ovaj konkurs skreće pažnju upravo na to.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs