Библиотека

Франци Демшар: Транспарентност

Нова Библиотека  доноси одломак из новог издања Математичког института САНУ и ЦПН-а, Транспарентност, Франција Демшара

Текст: Франци Демшар (Одломак из књиге Транспарентност и брига о новцу пореских обвезника, Математички институт САНУ и Центар за промоцију науке, 2014.)

Мало више од месец дана обављао сам функциjу министра за одбрану, када ме jе шеф кабинета изненадио питањем о трошковима репрезентациjе. Они су, изгледа, за све руководиоце у Mинистарству неуобичаjено високи, у сваком случаjу превисоки, рекао jе он. Откуда то, помислио сам, jер сам првог месеца у новоj служби био напросто засут послом, тако да нисам имао времена да било кога позовем ни на ручак, а камоли да се упустим у расипну организациjу скупих протоколарних догађаjа.

Шеф кабинета, наравно, о томе ништа ниjе знао, међутим, ипак jе имао нека сазнања, и та jе сазнања поткрепио рачунима из коjих се видело да кабинет, из месеца у месец, стално наручуjе осамдесет флаша вискиjа. Осим у случаjу да у Mинистарству имамо таjни подрум величине Фрукталових магацина, то би значило да се виски не набавља за залихе у тешким временима, или за сваки случаj, већ да се тих осамдесет литара сваког месеца стварно и попиjе.

Наjвероватниjе га ни у ком случаjу не попиjу руководиоци у Mинистарству коjи у радно време не смеjу да пиjу, а слободног времена им и тако не остаjе много, те би од толике количине брзо пали под сто. Да су вискиjем снабдевали ужу и ширу родбину, свакако, ниjе вероватно, а такође сумњам да би на таj начин некога  (барем делимично способног и доличног) покушали да подмите. Како год да окренеш, нешто ниjе у реду, рекао сам, а шеф кабинета jе додао да то прелази све границе.

Помислио сам, нека ми бог помогне, ако jе ова кућа макар упола луда као што jе то изгледало на први поглед. Можда бих све могао да пошаљем на дисциплинску комисиjу, па да изгубе посао, а уместо њих би потом запослио студенте прве године Kомуникологиjе, што би вероватно било лакше. Али, људи већ годинама раде на том послу, имаjу породице. На краjу краjева, поседуjу и знање и искуство коjи у таквом послу нису ништа мање потребни него трезнa главa и мудрa одлукa. Зато сам размислио трезне главе и мудро одлучио да дисциплинска комисиjа и отпуштање у таквом броjу не би имали смисла.

Нешто, свакако, треба учинити, али треба смислити мекшу методу. По правилу, човек прави грешке онда када мисли да га нико не гледа, те сам тако, у сарадњи са шефом кабинета, саставио jедноставан формулар коjи jе сасвим природно и отворено свима ставио до знања да их на послу неко стално надгледа. Евидентирање потреба за репрезентациjу сажели смо на jедан заjеднички формулар коjи су секретари затим потурили под нос своjим шефовима да у њега своjеручно упишу шта им jе од репрезентациjе потребно следећег месеца.

То jе, свакако, значило да су сви могли да виде шта jе ко уписао, што jе првог месеца дало изненађуjући резултат од ниjедне наручене флаше вискиjа. Следећих месеци таj се приjатни алкохолни тренд весело наставио. Нико никада ниjе ни споменуо да се било шта променило, а jа се и дан-данас питам да ли су уопште знали да jе формулар моjе масло. У суштини, нисам предузео никакве мере, само сам употребио механизам транспарентности, а резултат jе био невероватан. Када људи схвате да више нису сами са собом, већ да jе њихово понашање jавно, они почињу да се понашаjу сасвим другачиjе.

О томе говори ова књига.

Своје богато искуство у управљању науком и финансијама, како у Републици Словенији, тако и у Европи, Франци Демшар поделиће са београдском публиком на Сајму књига у суботу, 1. новембра, у 17 часована штанду Центра за промоцију науке, у хали 2ц. Књига Транспарентност, чији превод на срспки језик објављује Центар за промоцију науке, представља врло поучно штиво за читаоце које интересује научна политика.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs