открића

Пољске богомоље, (не)очекивано уточиште птица

Недавно истраживање пољских и британских истраживача показало је да су цркве на југу Пољске дом за неколико десетина различитих врста птица

Илустрација: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Најразличитији људски артефакти и константно повећање бројности људске популације временом су негативно утицали на биодиверзитет, а потпуни или делимични нестанак многих биљних и животињских врста је најчвршћи доказ поменуте тврдње.

Ипак, постоје нека, за многе неочекивана окружења која животињама – у овом случају птицама – нуде преко потребно склониште, нарочито када је њихова природна станишта уништио човек.

Стотине хришћанских цркава на југу Пољске су управо места у којима уточиште налази неколико десетина врста птица, кажу аутори студије The role of churches in maintaining bird diversity: A case study from southern Poland (Улога цркава у одржавању диверзитета птица: Студија случаја из јужне Пољске), недавно објављене у журналу Science Direct.

Аутори ове студије – четири истраживача са пољског Института за заштиту природе и један истраживач са британског универзитета у Кембриџу – истраживали су утицај хришћанских богомоља на живот птица, и то тако што су мерили таксономску, филогенетску и функционалну разноликост птица око хришћанских цркава и упоређивали их са одговарајућим фармама. Тако се под лупом овог међународног тима нашла 101 црква и исто толико имања у селима на југу Пољске. Истраживачи су мерили структуралне и композицијске карактеристике цркава и имања, укључујући број стабала, зграда, жбунова и њихову висину. Закључак студије био је недвосмислен: на црквама је живело више врста птица, било их је укупно више него на фармама, а и њихова филогенетска разноликост била је већа.

Када је о разлогу реч, ево шта се наводи у споменутој студији:

„Сматрамо да зелено окружење и високи торњеви стварају јак еколошки градијент који поспешује богатство врста, функционалну и филогенетску разноврсност.“

Поред тога, птице више воле цркве и зато што оне подсећају на изолована, каменита брда која доминирају пејзажем Пољске, а уједно су имале и векове да им се прилагоде. Последње, али не и најмање важно – установљено је да је већина од 101 истражене цркве имала мали број мачака, које су познати предатори птица, закључују аутори.

С обзиром на то да је ова тема недовољно истражена, аутори препоручују својим колегама да наставе истраживања у том правцу, јер она могу да допринесу бољој спознаји и самим тим одржавању биодиверзитета.

„У Пољској има више од десет хиљада цркава, а сличне богомоље су присутне у многим религијама, стога ово станиште може бити важно за одржавање локалног таксономског, функционалног и филогенетског биодиверзитета у различитим подручјима широм света“, закључују истраживачи.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs