ОТКРИЋА

На трагу Амелије Ерхарт

Истраживачи групе TIGHAR открили алуминијумску плочу која је припадала авиону чувене америчке авијатичарке и борца за права жена

 

Текст: Борис Клобучар

Тим Међународне групе за проналажење изгубљених летелица (The International Group for Historic Aircraft Recovery – TIGHAR) претходне недеље је објавио да алуминијумска плоча пронађена 1991. године у близини острва Никумароро припада авиону Амелије Ерхарт, која је заједно са својим копилотом Фредом Нуланом нестала 2. јула 1937. године изнад Пацифика. Артефакт 2-2-V-1, како се зове пронађени фрагмент, алуминијумски је поклопац који је заменио поломљени прозор на Амелијином авиону Lockheed Electra.

Навигациони прозор са задње стране авиона је прекривен услед оштећења у Сан Хуану, што се могло видети на слици која је недуго затим објављена у „Мајами хералду“. Истраживачи из групе TIGHAR су на основу ове фотографије анализирали пронађени артефакт и каснијим проучавањем облика и структуре дошли до свог закључка. Како наводе у саопштењу за јавност, ова „закрпа“ је јединствена за авион јер свако оштећење захтева посебну поправку. Облик, димензије и оштећења су на неки начин као отисак прста када је у питању плоча.

Амелија Ерхарт је прва жена која је прелетела Атлантик, прво као копилот Вилмеру Штулцу 1928, а затим и сама 1932. године. Била је велики борац за права жена, ауторка неколико књига, и оснивач чувених „Деведесет деветки“ (The Ninety-Nines), прве летачке организације за жене.

На своју највећу авантуру одлучила се нешто након свог четрдесетог рођендана – желела је да облети читаву планету око екватора. Цео пројекат финансирао је њен муж и издавач књига Џорџ Палмер Путнам. Први покушај у марту 1937. године завршио се на самом аеродрому.

Услед квара на пропелеру авиона Lockheed Electra са два мотора, авион се срушио при полетању. Нико тада није повређен. Други покушај је уследио само неколико месеци касније. Након успешно пређених више од 35.000 километара и досипања горива у Јужној Америци, Африци, Индији и Новој Гвинеји, авиону, Амелији и њеном копилоту Фреду Нулану се губи сваки траг.

Барем је тако било досад. Међународна група за проналажење изгубљених летелица већ 25 година трага за остацима авиона. Овога пута су у великој мери сигурни да су на трагу Амелије Ерхарт. Пронађени део може потврдити и теорију коју су дали истраживачи ове организације, према којој су Ерхартова и Нулан успели да се безбедно спусте на острво Никумароро, и тамо проживели своје последње дане.

Авион је недуго потом однео океан, а остацима њихових тела за сада нема сигурног трага. TIGHAR је имао две велике акције потраге за остацима авиона 2010. и 2012. године који су се завршили неуспешно. Неколико месеци након последње потраге, истраживачи из овог тима су приметили необичне облике на снимцима сонара.

Неправилности које су уочене налазе се на око 180 метара испод нивоа океана и према димензијама и  облику могле би бити остаци Lockheed Electrе. Ништа не можемо знати сигурно за сада, како кажу чланови Међународне групе за проналажење изгубљених летелица. Једини начин је да одемо тамо и погледамо. Група TIGHAR је акцију потраге коју су планирали за крај ове године морала да одложи услед недостатка средстава. Нову потрагу планирају за 2015. годину.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs