Открића

ДНК анализа решила мистерију египатских мумија

Две египатске мумије, за које се већ више од једног века претпоставља да су у сродству, заправо су полубраћа, показују најновији резултати анализе њиховог наследног материјала

Фото: Machester Museum, University of Manchester

 

Текст: Ивана Николић

Истраживачи са Универзитета у Манчестеру недавно су објавили да су мумије, познате као ”Два брата”, браћа по мајци, а до овог открића су дошли  врло сложеној методи анализе дезоксирибонуклеинске киселине. ”Два брата” се налазе у Манчестерском музеју од 1908. године и важе за главну атракцију међу експертима, али и међу обичним посетиоцима. 

Археогенетичарка Константина Дросоу са Универзитета у Манчестеру је са својим колегама установила да пар, за који је одавно утврђено да је припадао високом сталежу Старог Египта, има заједничку мајку. То је утврђено анализом ДНК са остатака њихових зуба чији су узорци узети 2015. године. Накхт-Анкх и Кхнум-Анкх припадају истом митохондрисјком хаплотипу што указује на то да имају исту мајку. Ова анлиза је показала и да су стари Египћани много пажње и значаја придавали материнској линији порекла, тврди група на челу са Дросоувом.

Док је мајка именована у хијероглифском тексту у коме се тврди да су имали исту мајку, име оца није наведено, те истраживачи сматрају да је моћ у друштву вероватно наслеђивана мајчинском линијом. Међутим, порекло, друштвени положај и генетске особине мајке, нажалост, остају обавијени велом мистерије.

Полубраћа припадају дванаестој египатској династији и живели су у периоду између 1900. и 1800. године пре нове ере. Њихов гроб је пронађен нетакнут у селу Деир Рифех, око 400 километара јужно од престонице Каира, 1907. године, а пронашао га је један египатски радник по имену Ерфаи. Сама чињеница да је сачувано име неевропског проналазача је, према тврдњама експерта, раритет јер се њихова имена обично не спомињу. Ерфаи је радио за Ернеста Мекеја и Флиндерса Петрија, британске археологе.

Такође, раритет је и то што је читава садржина гроба – мумије, ковчези и неколицина других предмета – одмах послата у Манчестер и није подељена различитим музејским колекцијама, као што је то обично бивало. Међутим, овде није крај необичностима. Када су мумије стигле у Манчестер, 1908. године, њих је ”размотала” Маргарет Мареј, која је радила на Универзитету у Манчестеру, прва британска жена египтолог. Њен подухват био је прави спектакл након којег је уследио читав век научних истраживања једне нетакнуте ”временске капсуле”, као што је гроб двојице Египћана.

Истраживања се нису бавила само линијом њиховог сродства, већ и начином сахрањивања што говори много о животу и веровањима древних Египћана. Тим Маргарет Мареј утврдио је и колико су браћа била отприлике стара у тренутку смрти: Кхнум-Накхт је имао око 40, а Накхт-Анкх око 6о година и умро је након брата о чему сведоче натписи на завојима обе мумије. Инскрипције на ковчезима показују да су обојица била деца неименованог локалног владара и да су имали мајку са истим именом.

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs