ОТКРИЋА

Андроид Леонардо да Винчи

На Међународној изложби робота у Токију представљен и први андроид као реплика историјске личности – Леонардa да Винчија

Текст: Љиљана Илић

 У Токију је у среду, 2. децембра, отворена Међународна изожба робота (iREX), која jе током пет дана представила најновија достигнућа из области роботике.

Ове године, на изложби која је одржана 21. пут, своје најновије идеје из области роботике представило је чак 446 светских компанија и организација.

Неки од најинтересантнијих експоната били су свакако хуманоидни роботи који помажу људима у околностима природних катастрофа попут земљотреса. Ове роботе осмислила је јапанска фирма НЕДО након земљотреса у Тохоку 2011. године.

Да роботи не морају да буду само футуристички, показао је и пример робота који је реплика Леонарда Да Винчија. Ово је први андроид на свету који представља познату историјску личност.

Поред робота који имају озбиљне задатке да помажу људима, пењу се уз и низ степенице и отварају врата, на овом сајму роботике приказани су и забавни модели инспирисани јапанским поп-звездама, попут робота ПремаидАИ, који се, на радост публике, клања и шаље пољупце.

Истражите више о Међународној изложби робота у Токију.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs