Na Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju predstavljen i prvi android kao replika istorijske ličnosti – Leonarda da Vinčija

Tekst: Ljiljana Ilić

 U Tokiju je u sredu, 2. decembra, otvorena Međunarodna izožba robota (iREX), koja je tokom pet dana predstavila najnovija dostignuća iz oblasti robotike.

Ove godine, na izložbi koja je održana 21. put, svoje najnovije ideje iz oblasti robotike predstavilo je čak 446 svetskih kompanija i organizacija.

Neki od najinteresantnijih eksponata bili su svakako humanoidni roboti koji pomažu ljudima u okolnostima prirodnih katastrofa poput zemljotresa. Ove robote osmislila je japanska firma NEDO nakon zemljotresa u Tohoku 2011. godine.

Da roboti ne moraju da budu samo futuristički, pokazao je i primer robota koji je replika Leonarda Da Vinčija. Ovo je prvi android na svetu koji predstavlja poznatu istorijsku ličnost.

Pored robota koji imaju ozbiljne zadatke da pomažu ljudima, penju se uz i niz stepenice i otvaraju vrata, na ovom sajmu robotike prikazani su i zabavni modeli inspirisani japanskim pop-zvezdama, poput robota PremaidAI, koji se, na radost publike, klanja i šalje poljupce.

Istražite više o Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi