Nobel 2015

Borba protiv opakih parazita

 Vilijam Kempel, Satoši Omura i Juju Tu ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine u 2015. godini

Tekst: Ivana Horvat 

U ponedeljak 5. oktobra u Stokholmu, Nobelov komitet Karolinskog instituta dodelio je Nobelovu nagradu za 2015. godinu u oblasti medicine i fiziologije. Jedna polovina nagrade pripala je zajednički Vilijamu Kempelu i Satoši Omura, za njihov doprinos u razvijanju novih terapija za lečenje infekcija prouzrokovanih parazitima. Druga polovina nagrade pripala je naučnici Juju Tu za razvijanje terapije koja se koristi u suzbijanju malarije.

Iako zapadnoj civilizaciji bolesti poput parazitskih infekcija zvuče kao davno zaboravljena oboljenja iz prošlosti, u velikom delu nerazvijenog sveta bolesti poput ovih uzrokuju i dalje veliku smrtnost i predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema. Međutim, svojim inovativnim terapijama ovo troje naučnika značajno su unapredili nivo zdravstvenog stanja u najsiromašnijim delovima sveta i fundamentalno promenili način na koji se bolesti poput ovih leče. 

Istražite više o Nobelovim nagradama 2015.

Istražite više o Nobelu prethodnih godina

Rečno slepilo i elefantijaza

Vilijam Kempel i Satoši Omura dobili su Nobelovu nagradu za otkriće  antiparazitskog leka Avermectin, koji leči onhocerkozu poznatiju i kao rečno slepilo, ali i bolest poznatu kao elefantijaza. Proučavajući jednu vrstu bakterije koja živi u zemlji, Satoši Omura došao je do interesantnog otkrića o efikasnosti ove bakterije pri uništavanju pojedinih mikroorganizama. Nakon što je odabrao 50 vrsta koje su najviše terapeutski  obećavale, Vilijam Kampel je ustanovio koja od njih ima najveće antiparazitsko dejstvo.

Rečno slepilo je po brojnosti treći uzročnik slepila u svetu. Ova bolest prouzrokovana je valjkastim crvom kog najčešće prenose mušice ujedom. Do otkrića ovog leka, u svetu je bilo obolelo oko 37 miliona ljudi. Iako se lekom ne uništavaju odrasle jedinke ovog parazita, uništavaju se larve, a samim tim se sprečava njihovo razmnožavanje.

Takođe, pokazalo se da je ovaj lek veoma efikasan u lečenju bolesti elefantijaza, koja dovodi do značajnog zadebljanja i uvećanja kože i potkožnog tkiva, a u najtežim slučajevima i do znatnih deformacija delova tela. U tropksim predelima Elefanatijazu uzrokuje jedna vrsta valjkastig crva, koja pripada porodici nematoda. Uvećanje nastaje i zbog ometanja rada limfnog sistema, pri čemu dolazi do pojave skleroze i fiboroze.

Do šire primene ovog leka, Elefantijaza je pogađala oko 100 miliona ljudi, prouzrokujući kod zaraženih pojedinaca trajne deformacije tela. Jedan od derivata ovog leka, poznat kao Ivermecitin, našao je svoju široku primenu u najsiromašnijim delovima sveta. Iako su parazitska oboljenja mučila ljudsku civilizaciju milenijumima, upotreba ovog leka je dovela bolest skoro do istrebljenja. Ukoliko lek dovede do potpunog izumiranja bolesti, ovo otkriće smatraće se jednim od najvećih uspeha medicine do sada.

Pratite Nobelovu nedelju 2015.

Malarija

Kineska naučnica Juju Tu, svojim zalaganjem na razvijanju leka Artemisinin, značajno je doprinela smanjivanju smrtnosti  pacijenata koji su oboleli od malarije. Juju Tu se okrenula tradicionalnoj kineskoj medicini u rešavanju ovog problema koji civiliazciju muči od davnina. Prva je pokazala da aktivna komponenta biljke Artemisia annua vrlo efikasno uništava parazite koji dovode do pojave malarije, kako kod ljudi tako i kod životinja. Ova biljka dugi niz godina koristila se u borbi protiv malarije u kineskoj narodnoj medicini.

Lek je najefikasniji ako se koristi kombinovano. Kod odraslih ljudi, lek je smanjio smrtnost za čak 20 odsto, dok je kod dece taj procenat veći i iznosi oko 30 odsto. Procenjuje se da upotreba ovog leka samo u Africi na godišnjem nivou spasi oko 100 000 života. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, terapije koje se zasnivaju na Artemisininu smatraju se najefikasnijim u borbi protiv ove opake bolesti.

 

Ko je Vilijam Kempel?

Vilijam Kempel rođen je u Irskoj, 1930. godine. Doktorirao je na Univerzitetu Viskonsin u Sjedinjenim Američkim Državama. Dugi niz godina bio je bio je direktor Merk instituta za terapeutska istraživanja u SAD-u. Trenutno je naučni saradnik, emeritus, na Dru Univerzitetu u Nju Džersiju u SAD-u. Na izolovanju leka Avermectin radio je  tokom 1978. godine.

Ko je Satoši Omura?

Satoši Omura, japanski mikrobiolog i ekspert, rođen je u gradu Jamanaši Prefektur 1935. godine. Doktorirao je u čak dve oblasti: farmakologije 1968. godine na Univerzitetu Tokio, i u oblasti hemije na Tokijskom naučnom univerzitetu 1970. godine. Dugi niz godina radio je na Kitasato Univerzitetu, a od 2007. godine je na istom univerzitetu profesor emeritus.

Ko je Juju Tu?

Nobelovka Juju Tu rođena je 1930. godine u Kini. Doktorirala je na Univerzitetu u Pekingu, a od 1965. godine zaposlena je kao profesor na Kineskoj akademiji za tradicionalnu medicinu. Rad na razvijanju terapije započela je još krajem šezdesetih godina prošlog veka. Do pune primene leka prošlo je nekoliko decenija

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs