Нобел 2015

Борба против опаких паразита

 Вилијам Кемпел, Сатоши Омура и Јују Ту овогодишњи добитници Нобелове награде у области физиологије и медицине у 2015. години

Текст: Ивана Хорват 

У понедељак 5. октобра у Стокхолму, Нобелов комитет Каролинског института доделио је Нобелову награду за 2015. годину у области медицине и физиологије. Једна половина награде припала је заједнички Вилијаму Кемпелу и Сатоши Омура, за њихов допринос у развијању нових терапија за лечење инфекција проузрокованих паразитима. Друга половина награде припала је научници Јују Ту за развијање терапије која се користи у сузбијању маларије.

Иако западној цивилизацији болести попут паразитских инфекција звуче као давно заборављена обољења из прошлости, у великом делу неразвијеног света болести попут ових узрокују и даље велику смртност и представљају један од највећих здравствених проблема. Међутим, својим иновативним терапијама ово троје научника значајно су унапредили ниво здравственог стања у најсиромашнијим деловима света и фундаментално променили начин на који се болести попут ових лече. 

Истражите више о Нобеловим наградама 2015.

Истражите више о Нобелу претходних година

Речно слепило и елефантијаза

Вилијам Кемпел и Сатоши Омура добили су Нобелову награду за откриће  антипаразитског лека Авермецтин, који лечи онхоцеркозу познатију и као речно слепило, али и болест познату као елефантијаза. Проучавајући једну врсту бактерије која живи у земљи, Сатоши Омура дошао је до интересантног открића о ефикасности ове бактерије при уништавању појединих микроорганизама. Након што је одабрао 50 врста које су највише терапеутски  обећавале, Вилијам Кампел је установио која од њих има највеће антипаразитско дејство.

Речно слепило је по бројности трећи узрочник слепила у свету. Ова болест проузрокована је ваљкастим црвом ког најчешће преносе мушице уједом. До открића овог лека, у свету је било оболело око 37 милиона људи. Иако се леком не уништавају одрасле јединке овог паразита, уништавају се ларве, а самим тим се спречава њихово размножавање.

Такође, показало се да је овај лек веома ефикасан у лечењу болести елефантијаза, која доводи до значајног задебљања и увећања коже и поткожног ткива, а у најтежим случајевима и до знатних деформација делова тела. У тропксим пределима Елефанатијазу узрокује једна врста ваљкастиг црва, која припада породици нематода. Увећање настаје и због ометања рада лимфног система, при чему долази до појаве склерозе и фиборозе.

До шире примене овог лека, Елефантијаза је погађала око 100 милиона људи, проузрокујући код заражених појединаца трајне деформације тела. Један од деривата овог лека, познат као Ивермецитин, нашао је своју широку примену у најсиромашнијим деловима света. Иако су паразитска обољења мучила људску цивилизацију миленијумима, употреба овог лека је довела болест скоро до истребљења. Уколико лек доведе до потпуног изумирања болести, ово откриће сматраће се једним од највећих успеха медицине до сада.

Пратите Нобелову недељу 2015.

Маларија

Кинеска научница Јују Ту, својим залагањем на развијању лека Артемисинин, значајно је допринела смањивању смртности  пацијената који су оболели од маларије. Јују Ту се окренула традиционалној кинеској медицини у решавању овог проблема који цивилиазцију мучи од давнина. Прва је показала да активна компонента биљке Артемисиа аннуа врло ефикасно уништава паразите који доводе до појаве маларије, како код људи тако и код животиња. Ова биљка дуги низ година користила се у борби против маларије у кинеској народној медицини.

Лек је најефикаснији ако се користи комбиновано. Код одраслих људи, лек је смањио смртност за чак 20 одсто, док је код деце тај проценат већи и износи око 30 одсто. Процењује се да употреба овог лека само у Африци на годишњем нивоу спаси око 100 000 живота. Према извештају Светске здравствене организације из 2012. године, терапије које се заснивају на Артемисинину сматрају се најефикаснијим у борби против ове опаке болести.

 

Ко је Вилијам Кемпел?

Вилијам Кемпел рођен је у Ирској, 1930. године. Докторирао је на Универзитету Висконсин у Сједињеним Америчким Државама. Дуги низ година био је био је директор Мерк института за терапеутска истраживања у САД-у. Тренутно је научни сарадник, емеритус, на Дру Универзитету у Њу Џерсију у САД-у. На изоловању лека Авермецтин радио је  током 1978. године.

Ко је Сатоши Омура?

Сатоши Омура, јапански микробиолог и експерт, рођен је у граду Јаманаши Префектур 1935. године. Докторирао је у чак две области: фармакологије 1968. године на Универзитету Токио, и у области хемије на Токијском научном универзитету 1970. године. Дуги низ година радио је на Китасато Универзитету, а од 2007. године је на истом универзитету професор емеритус.

Ко је Јују Ту?

Нобеловка Јују Ту рођена је 1930. године у Кини. Докторирала је на Универзитету у Пекингу, а од 1965. године запослена је као професор на Кинеској академији за традиционалну медицину. Рад на развијању терапије започела је још крајем шездесетих година прошлог века. До пуне примене лека прошло је неколико деценија

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs