открића

Како природа награђује брижне тате гориле?

Недавна студија је показала да мужјаци гориле који воде бригу о младунцима – и својим и туђим – могу да имају и до пет пута бројније потомство од оних мужјака који то не раде

Фото: Wikimedia

Текст: Ивана Николић

Посматрајући тате гориле у шумама и планинама далеке Руанде, међународни тим истраживача дошао је до закључка који је, у најмању руку, супротан уобичајеним очекивањима: брижни очеви који воде рачуна о својој али и о туђој ,,деци”, имају и до пет пута бројније потомство од оних којих то не раде.

Студија под називом Caring for infants is associated with increased reproductive success for male mountain gorillas (Брига о дојенчади повезана је са повец́аним репродуктивним успехом код мушких планинских горила) недавно је објављена у часопису Scientific Reports и озбиљно је уздрмала нашироко прихваћена становишта социо-еколошке теорије. Наиме, ова теорија сугерише да мужјаци сисара ретко преузимају бригу о младунцима зато што им парење доноси више користи од родитељства. Иако је ово ,,правило”  углавном тачно, код неких промискуитетних врста сисара оно се често пренебрегава, па тако мужјаци заиста брину о својим младунцима, штитећи их и снабдевајући их храном и другим ресурсима.

Наиме, ова теорија сугерише да мужјаци сисара ретко преузимају бригу о младунцима зато што им парење доноси више користи од родитељства. Иако је ово ,,правило”  углавном тачно, код неких промискуитетних врста сисара оно се често пренебрегава, па тако мужјаци заиста брину о својим младунцима, штитећи их и снабдевајући их храном и другим ресурсима.

Међутим, и код оваквог понашања постоји изузетак – а то су планинске гориле, које најчешће живе у претежно мушким групама. Њихови мужјаци се веома често крећу и проводе време са младунцима – и то не само са својим, већ и са туђим, без било какве дискриминације.

Док се неки питају зашто то раде, истраживачки тим на челу са Стејси Розенбаум са Одељења за антропологију Нортвестерн универзитета у Еванстону у америчкој савезној држави Илиноис, каже да је то једна од тактика за привлачење женки. 

За тестирање ове хипотезе коришћени су подаци о понашању и ,,очинству” планинских горила мужјака које Истраживачки центар Карисоке у Руанди прикупља још од свог оснивања 1967. године. Истраживачи су имали генетске податке о очинству 23 одрасла мужјака и 109 младунаца, а сваког од 23 мужјака гориле посматрали су између 10 и 38 сати. 

,,Овај однос [мужјака гориле према младунцима] је конзистентан без обзира на ранг мужјака унутар групе, што указује на то да је повезивање са младунцима општа репродуктивна тактика, а не алтернативна стратегија коју користе само мужјаци који су мање успешни у такмичењу за виши статус и репродуктивне предности које са њим долазе”, наводи се у раду објављеном у часопису Scientific Reports.

,,Женке (гориле) могу се преференцијално парити са мужјацима који највише интерагују или посебно толеришу младунце”, додају истраживачи, уз коментар да њихова студија пружа најдиректније доказе за оваку констатацију.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs