нобел 2016.

Боб Дилан међу великанима књижевности

Нобелову награду за књижевност добио је Боб Дилан за „нов поетски израз у оквиру америчке традиције песама“

Текст: Јована Николић

Како наставити низ који чине Оскар, неколико Греми награда за најбољи музички албум, Златни глобус, Пулицерова награда и место у Рокенрол холу славних? Боб Дилан је пронашао потпуно неочекивано решење – Нобеловом наградом за књижевност.

Сто осма Нобелова награда за књижевност је по много чему несвакидашња. Најпре се на награду у овој области чекало дуже него на оне у осталим категоријама, затим је додељена песнику око кога су и даље подељена мишљења да ли се може назвати песником, а први пут у историји нобеловац сазнаје да је добио престижну награду истог дана када има концерт. Друштвене мреже су већ пуне честитки, коментара и понеких речи незадовољства, а публика у Лос Анђелесу вечерас ће имати прилику да уживо слуша лауреата и пева стихове који су награђени највећим признањем у свету књижевности.

Добитника Нобелове награде за књижевност прогласила је Сара Денијус, секретар Шведске академије наука, уз објашњење да је Дилан донео нов поетски израз у оквиру америчке традиције песама. На питања новинара како је направљен овако необичан избор, Денијусова је одговорила да је Дилан велики песник и да његове песме не само да се могу читати независно од музике, већ је препоручљиво упознати их и на тај начин. Она је овом приликом подсетила на дугу песничку традицију која није одувек била повезана са записаним речима и оним што се данас сматра конвенционалним књижевним делима, напомињући да су у античкој Грчкој песнички текстови били намењени слушању и извођењу, а често су их пратили музички инструменти.

Слично објашњење за Диланово име међу нобеловцима има и књижевник Салман Ружди, који је на свом Твитер профилу написао да су песма и поезија тесно повезане још од Орфеја, а да је Дилан сјајан наследник бардовске традиције и одличан избор за Нобелову награду.

Роберт Ален Зимерман, познатији као Боб Дилан, на оригиналан начин је спојио фолк, рок, кантри и поп музику и обогатио је поетским текстовима. У својој педесетогодишњој каријери, Дилан никада није био само музичар, већ отелотворење античког песника у савременом свету, који не само да проводи живот на турнејама и спаја музику и поезију, већ преноси важне поруке и покреће друштвене промене. Шездесетих година је важио за гласника читаве генерације, за покретача свести о грађанском активизму, а данас се његови стихови већ могу замислити као делови антологија поезије.

Годинама уназад љубитељи дела Боба Дилана напомињали су да је заслужио Нобелову награду за књижевност, али је мало ко веровао да ће се то заиста догодити. Ове године су му кладионице прогнозирале веће шансе него досад (1:50), али су бројни медији пренели текстове у којима се говори да је то само жеља публике која се неће остварити. Међутим, како је речено на конференцији за новинаре у Шведској академији наука, комисија је без несугласица одлучила – награду је заслужио Mr. Tambourine Man.

Нобелове награде 2016.

Сваке године, током прве недеље октобра, у Стокхолму се додељује пет престижних награда које је својим завештањем успоставио шведски научник Алфред Нобел. Награде се саопштавају од понедељка до петка, увек истим редом: медицина, физика, хемија, књижевност и мир. Првог следећег понедељка објављује се и додатна награда у Ослу, за економију. Као и претходних година, из дана у дан, Елементаријум прати Нобелову недељу.

Истражите више…

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs