Nobelovu nagradu za književnost dobio je Bob Dilan za „nov poetski izraz u okviru američke tradicije pesama“

Tekst: Jovana Nikolić

Kako nastaviti niz koji čine Oskar, nekoliko Gremi nagrada za najbolji muzički album, Zlatni globus, Pulicerova nagrada i mesto u Rokenrol holu slavnih? Bob Dilan je pronašao potpuno neočekivano rešenje – Nobelovom nagradom za književnost.

Sto osma Nobelova nagrada za književnost je po mnogo čemu nesvakidašnja. Najpre se na nagradu u ovoj oblasti čekalo duže nego na one u ostalim kategorijama, zatim je dodeljena pesniku oko koga su i dalje podeljena mišljenja da li se može nazvati pesnikom, a prvi put u istoriji nobelovac saznaje da je dobio prestižnu nagradu istog dana kada ima koncert. Društvene mreže su već pune čestitki, komentara i ponekih reči nezadovoljstva, a publika u Los Anđelesu večeras će imati priliku da uživo sluša laureata i peva stihove koji su nagrađeni najvećim priznanjem u svetu književnosti.

Dobitnika Nobelove nagrade za književnost proglasila je Sara Denijus, sekretar Švedske akademije nauka, uz objašnjenje da je Dilan doneo nov poetski izraz u okviru američke tradicije pesama. Na pitanja novinara kako je napravljen ovako neobičan izbor, Denijusova je odgovorila da je Dilan veliki pesnik i da njegove pesme ne samo da se mogu čitati nezavisno od muzike, već je preporučljivo upoznati ih i na taj način. Ona je ovom prilikom podsetila na dugu pesničku tradiciju koja nije oduvek bila povezana sa zapisanim rečima i onim što se danas smatra konvencionalnim književnim delima, napominjući da su u antičkoj Grčkoj pesnički tekstovi bili namenjeni slušanju i izvođenju, a često su ih pratili muzički instrumenti.

Slično objašnjenje za Dilanovo ime među nobelovcima ima i književnik Salman Ruždi, koji je na svom Tviter profilu napisao da su pesma i poezija tesno povezane još od Orfeja, a da je Dilan sjajan naslednik bardovske tradicije i odličan izbor za Nobelovu nagradu.

Robert Alen Zimerman, poznatiji kao Bob Dilan, na originalan način je spojio folk, rok, kantri i pop muziku i obogatio je poetskim tekstovima. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, Dilan nikada nije bio samo muzičar, već otelotvorenje antičkog pesnika u savremenom svetu, koji ne samo da provodi život na turnejama i spaja muziku i poeziju, već prenosi važne poruke i pokreće društvene promene. Šezdesetih godina je važio za glasnika čitave generacije, za pokretača svesti o građanskom aktivizmu, a danas se njegovi stihovi već mogu zamisliti kao delovi antologija poezije.

Godinama unazad ljubitelji dela Boba Dilana napominjali su da je zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, ali je malo ko verovao da će se to zaista dogoditi. Ove godine su mu kladionice prognozirale veće šanse nego dosad (1:50), ali su brojni mediji preneli tekstove u kojima se govori da je to samo želja publike koja se neće ostvariti. Međutim, kako je rečeno na konferenciji za novinare u Švedskoj akademiji nauka, komisija je bez nesuglasica odlučila – nagradu je zaslužio Mr. Tambourine Man.

Nobelove nagrade 2016.

Svake godine, tokom prve nedelje oktobra, u Stokholmu se dodeljuje pet prestižnih nagrada koje je svojim zaveštanjem uspostavio švedski naučnik Alfred Nobel. Nagrade se saopštavaju od ponedeljka do petka, uvek istim redom: medicina, fizika, hemija, književnost i mir. Prvog sledećeg ponedeljka objavljuje se i dodatna nagrada u Oslu, za ekonomiju. Kao i prethodnih godina, iz dana u dan, Elementarijum prati Nobelovu nedelju.

Istražite više…

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja