Норвешки Нобелов комтитет доделио је награду за мир Међународној кампањи за укидање нуклеарног оружја (ICAN)

Текст: Јована Николић

Нобелову награду за мир за 2017. годину добила је Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја (ICAN). Како се наводи у саопштењу награду добијају ”за рад на скретању пажње на катастрофалне хуманитарне последице било какве употребе нуклеарног оружја као и за напоре да се донесе законска забрана таквог оружја”.

ICAN је основана 2006. године у Хелсинкију, а њено формирање су подстакли Међународни лекари за спречавање нуклеарног рата, који су Нобелову награду за мир добили 1985. године. Кампању, чије је седиште у Женеви, чине 468 организације из 101 државе. 

Међународним споразумима од раније је забрањено коришћење копнених мина, касетне муниције и биолошког и хемијског оружја, али забрана за коришћење нуклеарног оружја је недостајала. ICAN је покренула расправе о претњи коју ова врста оружја представаља, а најважнији резултат је Уговор о забрани нуклеармног оружја који је донет на седници Уједињених Нација 7. јула 2017. године. Забрана ће ступити на снагу када Уговор потпише 50 држава и биће обавезујућа за све земље чланице споразума.

За Уговор о забрани нуклеарног оружја гласале су 122 земље, Холандија је била против, а Сингапур уздржан. Међу земљама које су потписале уговор су Јужноафричка република и Казахстан, једине земље које су некада имале нуклеарно оружје али су га се добровољно одрекле и демонтирале. Овим правним актом се забрањује развој, теситрање, производња, набавка, поседовање, пренос и употреба нуклеарног оружја. Међутим, Норвешки Нобелов комитет наглашава у саопштењу поводом доделе награде да сама забрана неће помоћи, а основна препрека је то што земље које већ имају нуклеарно оружје или су њихове савезнице, не подржавају овај документ.

Нобелов комитет додаје да је овогодишња награда управо позив да следећи корак обухвати и ове државе и да се покрену преговори. Нешто старији Уговор о неширењу нуклеарног оружја из 1970. године потписало је пет држава које имају ову врсту наоружања, а то су САД, Русија, Велика Британија, Француска и Кина. Поред њих, земље за које се зна да поседују нуклеарно оружје су Индија, Пакистан и Северна Кореја, док га Немачка, Италија, Турска, Белгија и Холандија деле са другим државама.

Нуклеарно оружје је до сада било два пута употребљено у рату, оба пута у нападу Сједињених Америчких Држава на Јапан у Другом светском рату, а од тада је више од 2000 пута тестирано у различитим деловима света. Норвешки комитет сматра да ICAN задовољава критеријуме које је Нобел поставио за доделу награде за мир, а то су промоција братства међу народима, унапређење разоружања и контроле над оружјем и одржавање конгреса за промоцију мира.

Кампању која је деведесет осми лауерат престижне награде за мир подржавају нобеловци Дезмонд Туту, Далај Лама и Џоди Вилијамс, као и личности из света поп-културе попут Мајкла Дагласа и Јоко Оно.

 

Нобелове награде 2017.

Сваке године, током прве недеље октобра у Стокхолму се додељује пет престижних награда које је својим завештањем успоставио шведски научник Алфред Нобел. Награде се саопштавају од понедељка до петка, увек истим редом: медицина, физика, хемија, књижевност и мир. Првог следећег понедељка објављује се и додатна награда у Ослу, за економију. Као и претходних година, из дана у дан, Елементаријум прати Нобелову недељу.

Истражите више…

 

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Ишигуро, сликар пролазног света