Радио Галаксија

Трећа сезона Радио Галаксије

(НАЈАВА) Нови циклус ћаскања о свемиру, књигама и још нечему, од петка, 4. децембра поново је покренут на порталу Елементаријум 

Добро дошли.

Још једном топле честитке свима који су успели да стигну до овог места.
Јасно је да то није било нимало једноставно, али је врло могуће било сасвим случајно. Како год, успели сте.
Стигли сте до одредишта које се зове Трећи циклус Радио Галаксије.

Многи од вас врло добро знају шта то значи, а ови што не знају могу посебно да се радују. 
Ево појашњења.

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија у којој можете чути нешто више о темама из области космологије, астробиологије, филозофије, историје науке, социобиологије и других научних дисциплина. Сликовитије речено, Радио Галаксија вас може информисати о тренутно важећим теоријама о пореклу менталних феномена, настанку живота, будућности Сунца, рађању и смрти звезда, космичкој архитектури, галактичкој екологији, настанку нуклеарног наоружања, супермашинама и супер задацима, парадоксима… Ако не знате шта су целуларни аутомати, шта су свемирски лифт, квантна криптографија, Гаја хипотеза или стреле времена, у Радио Галаксији можете добити детаљне одговоре на ова питања.

Као и обично, уколико имате потпитања и баш бисте желели да чујете нешто више о… најбоље је да се обратите директно редакцији Радио Галаксије, коју чине др Милан Ћирковић, Марија Николић и нови члан Душан Павловић, а адреса је radiogalaksija@gmail.com.

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

КОНКУРС ЗА ИЛУСТРАЦИЈУ РАДИО ГАЛАКСИЈЕ

Центар за промоцију науке и редакција научнопопуларнe емисије Радио Галаксије позива другаре цртаче, илустраторе и дизајнере да визуелно дочарају звуке знања и научних идеја.

Нови, трећи по реду циклус емисија биће обогаћен оригиналним илустрацијама домаћих дизнајнера које ће представљати њен визуелни идентитет за 2016. годину.

Уколико желите да ваш рад буде део визуелног идентитета ове култне научнопопуларне емисије на српском језику, пошаљите своју визуру Радио Галаксије на radiogalaksija@gmail.com до 30. децембра 2015.

Најбољи радови ће, поред отворне илустрације, бити изложени на годишњој изложби у Научном клубу Центра за промоцију науке и у часопису Елементи.

Визуелизације претходног циклуса, као и снимке емисија можете погледати и преслушавати овде.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs