Radio Galaksija

Treća sezona Radio Galaksije

(NAJAVA) Novi ciklus ćaskanja o svemiru, knjigama i još nečemu, od petka, 4. decembra ponovo je pokrenut na portalu Elementarijum 

Dobro došli.

Još jednom tople čestitke svima koji su uspeli da stignu do ovog mesta.
Jasno je da to nije bilo nimalo jednostavno, ali je vrlo moguće bilo sasvim slučajno. Kako god, uspeli ste.
Stigli ste do odredišta koje se zove Treći ciklus Radio Galaksije.

Mnogi od vas vrlo dobro znaju šta to znači, a ovi što ne znaju mogu posebno da se raduju. 
Evo pojašnjenja.

Radio Galaksija je naučnopopularna radio-emisija u kojoj možete čuti nešto više o temama iz oblasti kosmologije, astrobiologije, filozofije, istorije nauke, sociobiologije i drugih naučnih disciplina. Slikovitije rečeno, Radio Galaksija vas može informisati o trenutno važećim teorijama o poreklu mentalnih fenomena, nastanku života, budućnosti Sunca, rađanju i smrti zvezda, kosmičkoj arhitekturi, galaktičkoj ekologiji, nastanku nuklearnog naoružanja, supermašinama i super zadacima, paradoksima… Ako ne znate šta su celularni automati, šta su svemirski lift, kvantna kriptografija, Gaja hipoteza ili strele vremena, u Radio Galaksiji možete dobiti detaljne odgovore na ova pitanja.

Kao i obično, ukoliko imate potpitanja i baš biste želeli da čujete nešto više o… najbolje je da se obratite direktno redakciji Radio Galaksije, koju čine dr Milan Ćirković, Marija Nikolić i novi član Dušan Pavlović, a adresa je radiogalaksija@gmail.com.

Dr Milan Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Univerizeta Okford. Milan istražuje u polju astrobiologije, analize rizika i filozofije nauke. Do sada je objavio tri monografije i preko 200 naučnih i stručnih radova, kao i više od 100 naučnopopularnih i novinarskih tekstova, prevodi naučnopopularne knjige, uključujući i naslove Ričarda Fajmena i ser Rodžera Penrouza.

Marija Nikolić je po obrazovanju sociološkinja, a po zanimanju naučna novinarka i producentkinja naučnopopularnih programa. Od ranog detinjstva, pod utiskom BIGZ-ovog Dečijeg sveznanja, krajnje spontano zagovara popularni naučni diskurs pojašnjavanja svakodnevnog životnog iskustva. Uliksova mama, putnica namernica sa izraženim osećajem za biljke i životinje.

Dušan Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Interesuju ga naučno obrazovanje, popularizacija i promocija nauke, te je često u Istraživačkoj stanici Petnica na programu astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Dušan ima i drugih naizgled divergentnih interesovanja, ali za njihovo nabrajanje ovde nema mesta. 

KONKURS ZA ILUSTRACIJU RADIO GALAKSIJE

Centar za promociju nauke i redakcija naučnopopularne emisije Radio Galaksije poziva drugare crtače, ilustratore i dizajnere da vizuelno dočaraju zvuke znanja i naučnih ideja.

Novi, treći po redu ciklus emisija biće obogaćen originalnim ilustracijama domaćih diznajnera koje će predstavljati njen vizuelni identitet za 2016. godinu.

Ukoliko želite da vaš rad bude deo vizuelnog identiteta ove kultne naučnopopularne emisije na srpskom jeziku, pošaljite svoju vizuru Radio Galaksije na radiogalaksija@gmail.com do 30. decembra 2015.

Najbolji radovi će, pored otvorne ilustracije, biti izloženi na godišnjoj izložbi u Naučnom klubu Centra za promociju nauke i u časopisu Elementi.

Vizuelizacije prethodnog ciklusa, kao i snimke emisija možete pogledati i preslušavati ovde.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs