Nauka za sve

Šta je Makers Lab?

Termin Makers Lab odnosi se na otvorene laboratorije – radionice. Kakvi „mejkersi“ postoje, gde su nastali prvi među njima i zašto su svuda tako popularni?

Tekst: Boris Klobučar

U jednom uglu inženjer sedi za stolom i pokušava da zalemi otpornik za kontakt na elektronskoj pločici. U drugom dva momka u plavim radnim odelima seku drvene ploče na mašini. U sredini je red računara na kojima se nalaze otvoreni programi za modelovanje. Štampač pored vrata radi punom parom na novom delu za maketu robota koju prave dizajneri. Dve devojke sa zaštitnim naočarima vare delove konstrukcije za njihovu mašinu. U radionici je uvek dinamično. Dobro došli u Makers Labmesto gde možete oživeti svoje ideje.

Termin Makers Lab se odnosi na otvorene laboratorije – radionice, mesta gde možete doći sa svojim idejama i tamo pronaći potreban materijal, alat, ali i pomoć za njihovu realizaciju. Na ovakvim mestima se kroz radionice, predavanja, projekcije i razgovore dele znanje, vreme i resursi potrebni inovatorima i kreatorima.

Otvorene radionice, hackerspace ili hacklab, kako se još nazivaju, organizuje (u svetu već široka) zajednica inovatora, izumitelja i „uradi-sam“ entuzijasta, uglavnom organizovana u udruženja, grupe ili timove. Pored toga, postoje i otvorene laboratorije u okviru univerziteta, naučnih centara i velikih festivala nauke po čitavoj planeti, koji su prepoznali potrebu i potencijal ovakvih projekata kao pravih inkubatora inovacija.

Makers Lab i u Srbiji

Nakon više stotina naučnopopularnih događaja širom Srbije, tačno na svoj četvrti  rođendan i posle tri godine od početka rada, Centar za promociju nauke u Beogradu otvara prvi Makers Lab u Srbiji –   KLIKER.

Koncept je postao popularan još devedesetih godina prošlog veka. Jedan od prvih otvorenih hackerspace prostora S-base osnovan je 1995. u Nemačkoj. S-base je počeo kao laboratorija entuzijasta čiji je hobi bilo programiranje, ali je vrlo brzo prerastao u otvorenu laboratoriju – radionicu gde je bilo i elektroničara, robotičara i radio-amatera. 

Danas je ovo jedna od najpopularnijih otvorenih radionica u Nemačkoj sa velikim brojem članova. Svoje aktivnosti predstavljaju i na Dečjem danu u Berlinu i velikim naučnim festivalima.

Jedan od najvećih Makers Lab-ova u Evropi je Metalab u Beču. Ova laboratorija je od 2006. godine, kada je osnovana, do danas prerasla u čitav naučni centar, sa kutkom za programiranje, 3D modelovanje i velikom bibliotekom.

Ova laboratorija je imala veliki uticaj na razvoj drugih radionica sličnog tipa, a predstavlja i kolevku nekoliko velikih startap kompanija. Mnogo pažnje u Metalab-u privlači „dnevna soba“ sa velikim brojem konzola za igru i opuštanje.

Otvorene laboratorije pokrivaju veliki broj oblasti – od stolarije, preko majstorisanja sa metalom, elektronike, pa sve do softverskog inženjerstva i 3D modelovanja.

Bilo da ste osmislili novi mehanizam, konstrukciju, imate algoritam za program ili ste smislili patent za leteću veš-mašinu – u Makers Lab prostoru možete pronaći pomoć i savete za realizaciju. Ove laboratorije posebne su po tome što se razvijaju prema potrebama članova (koji obično kao udruženja i finansiraju njihovo postojanje), pa tako svaka laboratorija stalno evoluira.

Od ponedeljka, 24. novembra, u centru Beograda, na adresi Knez Mihailova 5, radi prvi Makers Lab u Srbiji – KLIKER. Ulaz je besplatan. Svi posetioci, bez obzira na uzrast, imaju priliku da se samostalno oprobaju u izgradnji  gradova, u proizvodnji uvrnutih mašina i kreativnih izuma, upotrebi novih materijala, savremenih mehaničkih i električnih uređaja.   

Istražite više…

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs