Даглас Енгелбарт (1925)

Компjутерски миш

Први миш, направљен још 1963. године, био је дрвена кутија са точкићима и три тастера. Звали су га – буба. 

 

Пише: Марија Видић

Од почетка развоjа компjутерске технологиjе до данас, ретко коjа компонента или део рачунара се тако мало променила као компjутерски миш. Од свог настанка, првог прототипа коjи jе направио амерички проналазач и пионир интернета Даглас Енгелбарт 1963. године, миш jе добио куглицу, па уместо ње оптику, дотеран jе ергономски и отпао му jе реп. Но, његова сврха и начин употребе готово да су исти.

Jош jедна ситна промена десила се одмах на почетку – Енгелбарта jе оваj уређаj подсећао на бубу, а не на миша, па га jе тако и назвао.

Тако мале промене коjе jе доживео миш jош су занимљивиjе ако се у обзир узму раниjа истраживања коjа су показала да човек, компjутерски корисник, у току дана проведе више времена држећи миша него било коjи други предмет, укључуjући и мобилни телефон, даљински управљач или волан.

Енгелбарт jе миша замислио као дрвену кутиjу коjа се све време држи у jедноj руци, док се другом ради на тастатури. Његов миш имао jе три тастера, али се Енгелбарт залагао да их има што више jер то омогућава, сматрао jе, већу функционалност. Сада знамо да jе погрешио, осим у jедном случаjу коjи се у време настанка Енгелбартове бубе ниjе могао предвидети: компjутерске игрице, бар оне напредније, захтеваjу више тастера додељених за посебне функциjе, као, на пример, скакање, пуцање, бацање предмета и магиjе и слично.

Уместо куглице на дну миш, а коjа jе дуго служила сврси, у почетку су његово кретање по површини помагали спољни точкићи. Точкић за „скроловање“ поjавио се 1997. године, али сада већ полако нестаjе – замењуjу га сензори покрета, што се може видети на мишевима компаниjе Епл, коjа jе уjедно заслужна што jе оваj уређаj ушао у масовну употребу. То се догодило 1984. године са доласком Мекинтоша, а убрзо је миш постао и саставни део и пи-си рачунара.

 

ИДЕЈЕ

Колико далеко стиже једна добра идеја? Ко је до ње први дошао? Зашто и како је постала тако распрострањена у свакодневици? Сазнајте више о малим стварима које су промениле свет.
Истражите текстове из рубрике ИДЕЈЕ.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs