Prvi miš, napravljen još 1963. godine, bio je drvena kutija sa točkićima i tri tastera. Zvali su ga – buba. 

 

Piše: Marija Vidić

Od početka razvoja kompjuterske tehnologije do danas, retko koja komponenta ili deo računara se tako malo promenila kao kompjuterski miš. Od svog nastanka, prvog prototipa koji je napravio američki pronalazač i pionir interneta Daglas Engelbart 1963. godine, miš je dobio kuglicu, pa umesto nje optiku, doteran je ergonomski i otpao mu je rep. No, njegova svrha i način upotrebe gotovo da su isti.

Još jedna sitna promena desila se odmah na početku – Engelbarta je ovaj uređaj podsećao na bubu, a ne na miša, pa ga je tako i nazvao.

Tako male promene koje je doživeo miš još su zanimljivije ako se u obzir uzmu ranija istraživanja koja su pokazala da čovek, kompjuterski korisnik, u toku dana provede više vremena držeći miša nego bilo koji drugi predmet, uključujući i mobilni telefon, daljinski upravljač ili volan.

Engelbart je miša zamislio kao drvenu kutiju koja se sve vreme drži u jednoj ruci, dok se drugom radi na tastaturi. Njegov miš imao je tri tastera, ali se Engelbart zalagao da ih ima što više jer to omogućava, smatrao je, veću funkcionalnost. Sada znamo da je pogrešio, osim u jednom slučaju koji se u vreme nastanka Engelbartove bube nije mogao predvideti: kompjuterske igrice, bar one naprednije, zahtevaju više tastera dodeljenih za posebne funkcije, kao, na primer, skakanje, pucanje, bacanje predmeta i magije i slično.

Umesto kuglice na dnu miš, a koja je dugo služila svrsi, u početku su njegovo kretanje po površini pomagali spoljni točkići. Točkić za „skrolovanje“ pojavio se 1997. godine, ali sada već polako nestaje – zamenjuju ga senzori pokreta, što se može videti na miševima kompanije Epl, koja je ujedno zaslužna što je ovaj uređaj ušao u masovnu upotrebu. To se dogodilo 1984. godine sa dolaskom Mekintoša, a ubrzo je miš postao i sastavni deo i pi-si računara.

 

IDEJE

Koliko daleko stiže jedna dobra ideja? Ko je do nje prvi došao? Zašto i kako je postala tako rasprostranjena u svakodnevici? Saznajte više o malim stvarima koje su promenile svet.
Istražite tekstove iz rubrike IDEJE.

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi