(ВИДЕО) Након успеха Београда на Шангајској листи, разговарамо са проф. др Стојаном Раденовићем, математичарем са Машинског факултета.

Разговарао: Слободан Бубњевић

Текст читала: Катарина Анђелковић

Фотографија: Марко Рупена

Монтажа и камера: Бојан Живојиновић (Тајмлајн)

Стојан Раденовић је математичар. „Она нас учи да повезујемо, она нас учи да будемо добри, да се поправљамо“, каже у разговору који смо за Елементаријум водили на Машинском факултету у Београду о математици, знању, животу и недавном успеху Универзитета у Београду на Шангајској листи.

Његови бројни радови објављени у међународним часописима допринели су да се Београд не само поново нађе на овој престижној листи, него и да оствари историјски резултат. На ранг листи светских универзитета, Универзитет у Београду се 2016. године пласирао између 201. и 300. места. „Случајно сам видео ту вест, када је ректор рекао да смо добили ту позицију“, каже, скромно додајући да то резултат великог броја истраживача.

Након дуге и плодне каријере, професор Стојан Раденовић је отишао у пензију са Машинског факултета у Београду. Но, мада пензионер, и даље неуморно објављује. Претрага базе Web of Science открива његов упечатљив допринос модерној математици – 109 евидентираних од око 150 радова у престижним часописима.

“Мој најлепши резултат је био када сам имао тридесет и једну годину, када сам доказао да сваки нормиран простор у слабој топологији није простор типа ДФ“,  каже, објашњавајући како најбоље резлутате у математици постижу млади, али да га „године не спречавају да ради“.

„Свестан сам да у Србији има много људи који више виде од мене, али су можда инертни или сами раде. То је превазиђено. Скоро да не постојите ако сами радите“, истиче, подсећајући да има око 44 домаћа и више од 90 страних коаутора са којима сарађује.

Успех на Шангајској листи је био више него довољан повод да домаћи медији нагло открију доброћудног старог математичара који ће се показати као захвалан саговорник, духовит, аутентичан и довољно храбар да говори о свему што медије занима. У бројним интервјуима, непрекидно понавља да нас математика чини бољим.

Истражите више Како се Београд придружио Болоњи?

Погледајте Разговор петком на ЦПН каналу на Vimeo.

 

подели