(VIDEO) Nakon uspeha Beograda na Šangajskoj listi, razgovaramo sa prof. dr Stojanom Radenovićem, matematičarem sa Mašinskog fakulteta.

Razgovarao: Slobodan Bubnjević

Tekst čitala: Katarina Anđelković

Fotografija: Marko Rupena

Montaža i kamera: Bojan Živojinović (Tajmlajn)

Stojan Radenović je matematičar. „Ona nas uči da povezujemo, ona nas uči da budemo dobri, da se popravljamo“, kaže u razgovoru koji smo za Elementarijum vodili na Mašinskom fakultetu u Beogradu o matematici, znanju, životu i nedavnom uspehu Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

Njegovi brojni radovi objavljeni u međunarodnim časopisima doprineli su da se Beograd ne samo ponovo nađe na ovoj prestižnoj listi, nego i da ostvari istorijski rezultat. Na rang listi svetskih univerziteta, Univerzitet u Beogradu se 2016. godine plasirao između 201. i 300. mesta. „Slučajno sam video tu vest, kada je rektor rekao da smo dobili tu poziciju“, kaže, skromno dodajući da to rezultat velikog broja istraživača.

Nakon duge i plodne karijere, profesor Stojan Radenović je otišao u penziju sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. No, mada penzioner, i dalje neumorno objavljuje. Pretraga baze Web of Science otkriva njegov upečatljiv doprinos modernoj matematici – 109 evidentiranih od oko 150 radova u prestižnim časopisima.

“Moj najlepši rezultat je bio kada sam imao trideset i jednu godinu, kada sam dokazao da svaki normiran prostor u slaboj topologiji nije prostor tipa DF“,  kaže, objašnjavajući kako najbolje rezlutate u matematici postižu mladi, ali da ga „godine ne sprečavaju da radi“.

„Svestan sam da u Srbiji ima mnogo ljudi koji više vide od mene, ali su možda inertni ili sami rade. To je prevaziđeno. Skoro da ne postojite ako sami radite“, ističe, podsećajući da ima oko 44 domaća i više od 90 stranih koautora sa kojima sarađuje.

Uspeh na Šangajskoj listi je bio više nego dovoljan povod da domaći mediji naglo otkriju dobroćudnog starog matematičara koji će se pokazati kao zahvalan sagovornik, duhovit, autentičan i dovoljno hrabar da govori o svemu što medije zanima. U brojnim intervjuima, neprekidno ponavlja da nas matematika čini boljim.

Istražite više Kako se Beograd pridružio Bolonji?

Pogledajte Razgovor petkom na CPN kanalu na Vimeo.

 

podeli