(ВИДЕО) У уторак, 16. маја, у оквиру Маја месеца математике у СКЦ-у је одржан Математички шоу на ком су наступили врхунски популаризатори математике из иностранства

У оквиру манифестације Мај месец математике Центар за промоцију науке организовао је у уторак, 16. маја, Математички шоу у Великој сали Студентског културног центра у Београду. Програм је трајао пет сати, а посетиоци су могли у било ком тренутку да дођу и погледају део програма који их највише занима.

Математички шоу, на ком су учествовати домаћи и страни популаризатори науке, и пре свега математике, представили су ову дисциплину на један другачији и забаван начин, пун трикова, жонглирања, и игре. Посетиоци су могли да сазнају како изгледа математика жонглирања или како се математички објашњавају карташки трикови. Главни догађај током М3 окупио је познате светске математичке звезде, као и домаће научнике чији је задатак да одрже кратка популарна предавања о примени математике у свакодневним ситуацијама.

У програму су учествовали Џејмс Тентон, који се осим популаризацијом математике бави и реформом наставе, Колм Малкахаи, математичар академик и мађионичар аматер, Бен Спаркс, кога осим математике занимају и музика и фотографија, Колин Рајт, познат по спајању математике и жонглирања, Кристоф Фењеси, филозоф и уметник који се бави математиком, и Оливер Тошковић, психолог кога у математици посебно интересује одговор на питање како је опажамо и Драган Машуловић, математичар и информатичар који се бави популаризацијом математике. Шоу је водио Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.

Математички шоу

Уторак, 16. мај, 17 часова – 22 часа

Студентски културни центар, Београд

Програм:

17:00 – 17:40 Бен Спаркс – The Sacred Geometry of Chance
17:40 – 18:15 Драган Машуловић – Ordo ab Chao – Order from Chaos
18:15 – 18:50 Колм Малкахаи – Mathemagic with a Deck of Cards

18:50 – 19:20 Пауза

19:20 – 19:55 Кристоф Фењеси – Let’s Make Mathematics Cool Again! Breaking the Ice with STEAM from the Arctics to Africa and Back
19:55 – 20:50 – Колин Рајт – The Unexpected Maths of Juggling

20:50 – 20:55 Пауза

20:55 – 21:35 Оливер Тошковић – Mind’s Space Oddity – Geometry of Our Mind
21:35 – 22:10 Џејмс Тентон – Exploding Dots

Модератор:

  • Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке

 

Истражите више о Мају месецу математике

подели