(VIDEO) U utorak, 16. maja, u okviru Maja meseca matematike u SKC-u je održan Matematički šou na kom su nastupili vrhunski popularizatori matematike iz inostranstva

U okviru manifestacije Maj mesec matematike Centar za promociju nauke organizovao je u utorak, 16. maja, Matematički šou u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Program je trajao pet sati, a posetioci su mogli u bilo kom trenutku da dođu i pogledaju deo programa koji ih najviše zanima.

Matematički šou, na kom su učestvovati domaći i strani popularizatori nauke, i pre svega matematike, predstavili su ovu disciplinu na jedan drugačiji i zabavan način, pun trikova, žongliranja, i igre. Posetioci su mogli da saznaju kako izgleda matematika žongliranja ili kako se matematički objašnjavaju kartaški trikovi. Glavni događaj tokom M3 okupio je poznate svetske matematičke zvezde, kao i domaće naučnike čiji je zadatak da održe kratka popularna predavanja o primeni matematike u svakodnevnim situacijama.

U programu su učestvovali Džejms Tenton, koji se osim popularizacijom matematike bavi i reformom nastave, Kolm Malkahai, matematičar akademik i mađioničar amater, Ben Sparks, koga osim matematike zanimaju i muzika i fotografija, Kolin Rajt, poznat po spajanju matematike i žongliranja, Kristof Fenjesi, filozof i umetnik koji se bavi matematikom, i Oliver Tošković, psiholog koga u matematici posebno interesuje odgovor na pitanje kako je opažamo i Dragan Mašulović, matematičar i informatičar koji se bavi popularizacijom matematike. Šou je vodio Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Matematički šou

Utorak, 16. maj, 17 časova – 22 časa

Studentski kulturni centar, Beograd

Program:

17:00 – 17:40 Ben Sparks – The Sacred Geometry of Chance
17:40 – 18:15 Dragan Mašulović – Ordo ab Chao – Order from Chaos
18:15 – 18:50 Kolm Malkahai – Mathemagic with a Deck of Cards

18:50 – 19:20 Pauza

19:20 – 19:55 Kristof Fenjesi – Let’s Make Mathematics Cool Again! Breaking the Ice with STEAM from the Arctics to Africa and Back
19:55 – 20:50 – Kolin Rajt – The Unexpected Maths of Juggling

20:50 – 20:55 Pauza

20:55 – 21:35 Oliver Tošković – Mind’s Space Oddity – Geometry of Our Mind
21:35 – 22:10 Džejms Tenton – Exploding Dots

Moderator:

  • Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke

 

Istražite više o Maju mesecu matematike

podeli