(ВИДЕО) Погледајте снимак ЦПН трибине о Фејсбуку и његовим господарима

Да ли сте господари своjих личних налога на друштвеним мрежама? Коjе опасности вас заиста вребаjу, а коjе неочекиване могућности имате? Каква се огромна грађевина скрива испод површине Фејсбука?

У уторак, 13. јуна у 19 сати, у Научном клубу у Београду одржана је ЦПН трибина под називом „Ко господари Фејсбуком?“, на којој се разговарало о овим и бројним другим актуленим питањима о друштвеним мрежама на које заправо може да одговори наука. 

Овомесечну трибину Центра за промоцију науке Сектор за продукцију организовао је две недеље након што се, почев од BBC-а, светским медијима проширила вест о малом тиму из Новог Сада и Београда, окупљеном око пројекта Share Lab, који је анализом података успео да открије неке од тајни највеће друштвене мреже на свету. На трибини је учествовао др Јан Красни са Филолошког факултета у Београду, који је један од сарадника у Share Lab-у и коаутор низа чланака о Фејсбуку и другим феноменима дигиталне ере

Поред њега, гост ЦПН трибине била је и др Марија Митровић Данкулов из Лабораторије за примену рачунара у науци Института за физику у Београду, која се бави моделирањем интернет комуникације и понашања уз помоћ алата из савремене физике, и која је објавила радове у престижним светским часописима Nature и Nature Communications. Друге, нешто практичније аспекте друштвених мрежа осветлио је Иван Речевић, консултат у области ИТ предузетништва.

Модератор је био Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

ЦПН трибина

КО ГОСПОДАРИ ФЕЈСБУКОМ?

Уторак, 13. јун, 19 часова

Научни клуб, Краља Петра 46, Београд

Учесници:

  • др Јан Красни, Филолошки факултет у Београду / Share Lab
  • др Марија Митровић Данкулов, Институт за физику Београд
  • Иван Речевић, консултант за ИТ предузетништво

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи
подели