(VIDEO) Pogledajte snimak CPN tribine o Fejsbuku i njegovim gospodarima

Da li ste gospodari svojih ličnih naloga na društvenim mrežama? Koje opasnosti vas zaista vrebaju, a koje neočekivane mogućnosti imate? Kakva se ogromna građevina skriva ispod površine Fejsbuka?

U utorak, 13. juna u 19 sati, u Naučnom klubu u Beogradu održana je CPN tribina pod nazivom „Ko gospodari Fejsbukom?“, na kojoj se razgovaralo o ovim i brojnim drugim aktulenim pitanjima o društvenim mrežama na koje zapravo može da odgovori nauka. 

Ovomesečnu tribinu Centra za promociju nauke Sektor za produkciju organizovao je dve nedelje nakon što se, počev od BBC-a, svetskim medijima proširila vest o malom timu iz Novog Sada i Beograda, okupljenom oko projekta Share Lab, koji je analizom podataka uspeo da otkrije neke od tajni najveće društvene mreže na svetu. Na tribini je učestvovao dr Jan Krasni sa Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je jedan od saradnika u Share Lab-u i koautor niza članaka o Fejsbuku i drugim fenomenima digitalne ere

Pored njega, gost CPN tribine bila je i dr Marija Mitrović Dankulov iz Laboratorije za primenu računara u nauci Instituta za fiziku u Beogradu, koja se bavi modeliranjem internet komunikacije i ponašanja uz pomoć alata iz savremene fizike, i koja je objavila radove u prestižnim svetskim časopisima Nature i Nature Communications. Druge, nešto praktičnije aspekte društvenih mreža osvetlio je Ivan Rečević, konsultat u oblasti IT preduzetništva.

Moderator je bio Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi.

CPN tribina

KO GOSPODARI FEJSBUKOM?

Utorak, 13. jun, 19 časova

Naučni klub, Kralja Petra 46, Beograd

Učesnici:

  • dr Jan Krasni, Filološki fakultet u Beogradu / Share Lab
  • dr Marija Mitrović Dankulov, Institut za fiziku Beograd
  • Ivan Rečević, konsultant za IT preduzetništvo

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi
podeli