Ове године камп ће имати два руха – одржаваће се и виртуелно и уживо! Наиме, деца основношколског узраста из целе Србије имају прилику да учествују на виртуелном ДНК, од 11. до 13. јануара, док деца из Београда и околине, узраста од 8 до 11 година, могу да се пријаве за ДНК који ће се одржати уживо, у Музеју науке и технике, од 16. до 20. јануара.

Тема коју ћемо овог пута истраживати је у обе варијанте кампа иста, а подразумева спој истраживања живог света са истраживањима технологије. Дисциплина која се управо тиме бави је биороботика па отуда и наш назив кампа Биологија на струју!

Пријаве за зимски ДНК су отворене од 15. до 22. децембра. Сви који се пријаве за вирутелни ДНК ће бити аутоматски примљени, док су за програм уживо места ограничена на 25 деце, а обавештења о статусу пријаве ће бити послата у петак, 23. децембра. Програм је, наравно, бесплатан, али су пријаве обавезне и врше се искључиво онлајн, на линку у дну текста.

Шта ћемо откривати ове зиме на ДНК?

Многи говоре да је важно уносити витамине, јести здраво и посебно истичу колико је Ц витамин важан. Зато нас на овом кампу инспирише научник по имену Алберт Сент-Ђерђи, који је добио Нобелову награду за своја истраживања Ц витамина. Али није се бавио само тиме, већ је покушавао да одговори и на питања о томе каква биофизика стоји иза наших мишића и како се то крећемо. Све у свему, у овогодишњу ДНК авантуру крећемо од паприка, а долазимо до роботских супермоћи које помажу људима. Можда смислимо нешто што помаже људима да се боље снађу у простору (компас у коленима кажете?) или да виде боје иако су далтонисти (заиста постоји антена за хватање френквенције боја!?), можда направимо роботску руку или чак постанемо киборзи!? Као и обично, не знамо шта ће све настати током нашег кампа, али желимо да стварамо прототипове нових изума са децом, научницима, научницама и нашим научним комуникаторима и комуникаторкама. Желимо да постављамо тешка питања и да се не бојимо да правимо много грешака!

Како ћемо радити на виртуелном кампу а како уживо?

Виртуелни камп траје 3 дана, деца се укључују у сваки дан јер обрађујемо различите теме. Свако јутро започињемо тако што се окупимо на видео-позиву, од 10 до 11:30 часова, када је организовано гостовање особе која се бави одабраном научном темом дана. Након тога следи „размрдавање“, па разрађивање идеја и припрема за рад на дневним истраживачко-инжењерским задацима.

Потом се од поднева комуникација са децом пресељава у вајбер заједнице где пристижу фотографије и видеи наших заједничких постигнућа. У 20 сати организујемо биороботички квиз незнања. Циљ квиза је да се деца забаве, али и разраде кључне појмове које смо обрадили тога дана.

Последњи дан кампа је предвиђен за славље и приказивање свих резултата па ће бити организован као деведесетоминутна размена међу децом и нашим тимом на видео-позиву.

ДНК уживо ове године се одржава у једном циклусу који траје 5 дана, од понедељка до петка. Прва четири дана кампа програм ће почињати у 9.00, а трајати до 14.00 часова. Последњег, петог дана кампа, окупићемо се по подне, у 14.00 и дружити до 19.00 часова. Окупљање деце је на локацији, у Музеју науке и технике у Београду.

Рад на кампу укључује друштвене, слободне али и веома фокусиране тимске активности које ће се смењивати сваког дана програма. Деца ће радити у тимовима и циљ је да у у свом раду имају што више слободе али и да остваре што теснију међусобну и сарадњу са одраслима. Пети, последњи дан кампа је посебан, јер ће дечји радови тада постати саставни део изложбе Музеја науке и технике и бити отворени за јавност!

Како се пријавити на ДНК?

Процес пријаве на оба кампа укључује попуњавање онлајн формулара, обавезно преузимање документа о сагласности за учешће детета у ДНК, попуњавање и потписивање ток документа, и прилагање потписане сагласности уз пријаву. Пријаве без приложене сагласности неће бити разматране.

Да бисте учествовали у виртуелном кампу, потребно је да идете у основну школу, волите науку и истраживања, да говорите наш језик и да имате уређај са приступом интернету, као и друштвеним мрежама и платформама које ћемо користити током кампа (Viber, Zoom, YouTube). Сва деца пријављена на виртуелни камп су аутоматски примљена, а све потребне информације и линкове добиће благовремено на своју е-мејл адресу.

ДНК који ће се одржати уживо у Београду намењен је деци између 8 и 11 година, која су у прилици да свакога дана кампа дођу у Музеј науке и технике. Није потребно предзнање из било које науке, већ је најважнија мотивација за бављење научним темама.

Интересовање за ДНК уживо је сваке године велико и број пријављене деце увелико прелази наше капацитете. ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете, али молимо вас за разумевање јер је извесно да нећемо моћи да примимо сву пријављену децу. Попуњавање пријаве за камп уживо не значи да је ваше дете примљено. Групе деце биће усклађене према узрасту и роду како би се поставили услови за најоптималнију атмосферу за реализацију овакве врсте програма, а такође ће предност имати деца која раније нису имала прилике да учествују у ДНК. Сви чије учешће буде прихваћено потврдну поруку добиће на е-мејл у петак, 23. децембра.

Своје дете на ДНК можете пријавити искључиво путем овог линка.

У формулару одаберите жељену верзију кампа (виртуелну или уживо) и водите рачуна да уз пријаву приложите одговарајући документ о сагласности.

Уколико имате питања у вези са кампом или пријавама на камп, слободно се обратите организаторки Ани Клобучар на aklobucar@cpn.rs

Програм је у потпуности бесплатан, али су пријаве обавезне. Родитељи ће благовремено пре почетка кампа добити све потребне информације, линкове за укључење, као и водич са одговорима на најчешћа питања која сте до сада имали током претходних кампова.

Видимо се на зимском ДНК. Јер наука је супер!

 

 

 

 

подели