Ove godine kamp će imati dva ruha – održavaće se i virtuelno i uživo! Naime, deca osnovnoškolskog uzrasta iz cele Srbije imaju priliku da učestvuju na virtuelnom DNK, od 11. do 13. januara, dok deca iz Beograda i okoline, uzrasta od 8 do 11 godina, mogu da se prijave za DNK koji će se održati uživo, u Muzeju nauke i tehnike, od 16. do 20. januara.

Tema koju ćemo ovog puta istraživati je u obe varijante kampa ista, a podrazumeva spoj istraživanja živog sveta sa istraživanjima tehnologije. Disciplina koja se upravo time bavi je biorobotika pa otuda i naš naziv kampa Biologija na struju!

Prijave za zimski DNK su otvorene od 15. do 22. decembra. Svi koji se prijave za virutelni DNK će biti automatski primljeni, dok su za program uživo mesta ograničena na 25 dece, a obaveštenja o statusu prijave će biti poslata u petak, 23. decembra. Program je, naravno, besplatan, ali su prijave obavezne i vrše se isključivo onlajn, na linku u dnu teksta.

Šta ćemo otkrivati ove zime na DNK?

Mnogi govore da je važno unositi vitamine, jesti zdravo i posebno ističu koliko je C vitamin važan. Zato nas na ovom kampu inspiriše naučnik po imenu Albert Sent-Đerđi, koji je dobio Nobelovu nagradu za svoja istraživanja C vitamina. Ali nije se bavio samo time, već je pokušavao da odgovori i na pitanja o tome kakva biofizika stoji iza naših mišića i kako se to krećemo. Sve u svemu, u ovogodišnju DNK avanturu krećemo od paprika, a dolazimo do robotskih supermoći koje pomažu ljudima. Možda smislimo nešto što pomaže ljudima da se bolje snađu u prostoru (kompas u kolenima kažete?) ili da vide boje iako su daltonisti (zaista postoji antena za hvatanje frenkvencije boja!?), možda napravimo robotsku ruku ili čak postanemo kiborzi!? Kao i obično, ne znamo šta će sve nastati tokom našeg kampa, ali želimo da stvaramo prototipove novih izuma sa decom, naučnicima, naučnicama i našim naučnim komunikatorima i komunikatorkama. Želimo da postavljamo teška pitanja i da se ne bojimo da pravimo mnogo grešaka!

Kako ćemo raditi na virtuelnom kampu a kako uživo?

Virtuelni kamp traje 3 dana, deca se uključuju u svaki dan jer obrađujemo različite teme. Svako jutro započinjemo tako što se okupimo na video-pozivu, od 10 do 11:30 časova, kada je organizovano gostovanje osobe koja se bavi odabranom naučnom temom dana. Nakon toga sledi „razmrdavanje“, pa razrađivanje ideja i priprema za rad na dnevnim istraživačko-inženjerskim zadacima.

Potom se od podneva komunikacija sa decom preseljava u vajber zajednice gde pristižu fotografije i videi naših zajedničkih postignuća. U 20 sati organizujemo biorobotički kviz neznanja. Cilj kviza je da se deca zabave, ali i razrade ključne pojmove koje smo obradili toga dana.

Poslednji dan kampa je predviđen za slavlje i prikazivanje svih rezultata pa će biti organizovan kao devedesetominutna razmena među decom i našim timom na video-pozivu.

DNK uživo ove godine se održava u jednom ciklusu koji traje 5 dana, od ponedeljka do petka. Prva četiri dana kampa program će počinjati u 9.00, a trajati do 14.00 časova. Poslednjeg, petog dana kampa, okupićemo se po podne, u 14.00 i družiti do 19.00 časova. Okupljanje dece je na lokaciji, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Rad na kampu uključuje društvene, slobodne ali i veoma fokusirane timske aktivnosti koje će se smenjivati svakog dana programa. Deca će raditi u timovima i cilj je da u u svom radu imaju što više slobode ali i da ostvare što tesniju međusobnu i saradnju sa odraslima. Peti, poslednji dan kampa je poseban, jer će dečji radovi tada postati sastavni deo izložbe Muzeja nauke i tehnike i biti otvoreni za javnost!

Kako se prijaviti na DNK?

Proces prijave na oba kampa uključuje popunjavanje onlajn formulara, obavezno preuzimanje dokumenta o saglasnosti za učešće deteta u DNK, popunjavanje i potpisivanje tok dokumenta, i prilaganje potpisane saglasnosti uz prijavu. Prijave bez priložene saglasnosti neće biti razmatrane.

Da biste učestvovali u virtuelnom kampu, potrebno je da idete u osnovnu školu, volite nauku i istraživanja, da govorite naš jezik i da imate uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje ćemo koristiti tokom kampa (Viber, Zoom, YouTube). Sva deca prijavljena na virtuelni kamp su automatski primljena, a sve potrebne informacije i linkove dobiće blagovremeno na svoju e-mejl adresu.

DNK koji će se održati uživo u Beogradu namenjen je deci između 8 i 11 godina, koja su u prilici da svakoga dana kampa dođu u Muzej nauke i tehnike. Nije potrebno predznanje iz bilo koje nauke, već je najvažnija motivacija za bavljenje naučnim temama.

Interesovanje za DNK uživo je svake godine veliko i broj prijavljene dece uveliko prelazi naše kapacitete. CPN će učiniti sve napore da primi vaše dete, ali molimo vas za razumevanje jer je izvesno da nećemo moći da primimo svu prijavljenu decu. Popunjavanje prijave za kamp uživo ne znači da je vaše dete primljeno. Grupe dece biće usklađene prema uzrastu i rodu kako bi se postavili uslovi za najoptimalniju atmosferu za realizaciju ovakve vrste programa, a takođe će prednost imati deca koja ranije nisu imala prilike da učestvuju u DNK. Svi čije učešće bude prihvaćeno potvrdnu poruku dobiće na e-mejl u petak, 23. decembra.

Svoje dete na DNK možete prijaviti isključivo putem ovog linka.

U formularu odaberite željenu verziju kampa (virtuelnu ili uživo) i vodite računa da uz prijavu priložite odgovarajući dokument o saglasnosti.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa kampom ili prijavama na kamp, slobodno se obratite organizatorki Ani Klobučar na aklobucar@cpn.rs

Program je u potpunosti besplatan, ali su prijave obavezne. Roditelji će blagovremeno pre početka kampa dobiti sve potrebne informacije, linkove za uključenje, kao i vodič sa odgovorima na najčešća pitanja koja ste do sada imali tokom prethodnih kampova.

Vidimo se na zimskom DNK. Jer nauka je super!

 

 

 

 

podeli