ЦПН трибина „Зашто се плашимо нуклеарне електране?“ одржана у среду, 27. новембра, у Великој сали СКЦ-а

У првој деценији 21. века, упоредо са глобалном иницијативом да се смањи емисија CO2 и зауставе климатске промене, долази до такозване нуклеарне ренесансе. Изградња нуклеарних реактора и употреба ове енергије, која је била у опадању од 1986. године када се догодила несрећа у Чернобиљу, поново се покренула, будући да нуклеарке, за разлику од термоелектрана, не користе фосилна горива и не емитују CO2.

Постало је популарно веровање да би нуклеарне електарне могле бити решење будућности које би задовољило све веће потребе човечанства за енергентима. Међутим, у марту 2011. године, након земљотреса у Јапану, долази до инцидента у нуклеарној електрани у Фукушими. Овај драматични догађај покреће нове дискусије, поново захваљујући несрећним случајевима у историји нуклеарне енергије.

У Србији је од 1989. године на снази Закон о забрани изградње нуклеарних објеката, познат и као Мораторијум, чије важење истиче следеће 2014. Но, упркос томе, о овој теми се врло мало разговара у нашој јавности.

Да ли се грађани Србије плаше нуклеарне енергије? Да ли се плаше укидања Мораторијума, или електрана у нашем суседству? Шта знамо о инцидентима, Фукушими, Чернобиљу, алтернативама, ресурсима, нуклеарним реакторима, радиоактивном отпаду?

О свим овим питањима разговарало се на научнопопуларној трибини Центра за промоцију науке Зашто се плашимо нуклеарне електране“. ЦПН је организовао трибину у среду, 27. новембра, у 19 часова, у Великој дворани Студентског културног центра у Београду. 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви