Са чувеног и изузетно популарног интернет сајта који евидентира предаторске open-access издаваче нестао је комплетан садржај, а његов аутор не жели да каже због чега

Текст: Иван Умељић

Са чувеног и изузетно популарног интернет сајта www.scholarloay.com који евидентира „потенцијалне или несумњиво предаторске open-access издаваче“ 15. јануара ове године нестао је комплетан садржај, а његов аутор, Џефри Бил, библиотекар са Универзитета Колорадо у Денверу, не жели да каже због чега.

Предаторски часописи су укључени у читав низ сумњивих активности, попут обмањујућих назива часописа, слања масовних позива ауторима и рецензенатима, лажирања података о тобожњем високом кредибилитету заснованом на стандардним сцијентометријским анализама, објављивања велике количине нетачног садржаја, неспровођења рецензирања и тако даље.

Џефри Бил је постао славан због истицања ових проблема, али је стекао и противнике који су га оптуживали за некоректност.

Међутим, пре неколико дана са његовим сајтом и његовом листом догодило се нешто што нико није очекивао. Са сајта je избрисана Билова листа. Заправо, избрисане су све четири листе: о предаторским издавачима, о вероватно предаторским часописима, о компанијама које вероватно пружају погрешне податке о метрици, као и о вероватно „киднапованим“ часописима. Избрисани су, такође, и сви постови.

Сајт је у потпуности очишћен од било каквог садржаја, али се на неколико „ mirror” сајтова могу пронаћи копије последњих верзија Билових листа објављених почетком ове године које приказују садржај по следећим категоријама: издавачи, часописи, киднаповани часописи, компаније које тврде да пружају валидну метрику. 

„Мој блог тренутно није у функцији“, све је што је Бил имао да изјави, додајући да не може даље да коментарише због чега је избрисан комплетан садржај са његовог сајта.

Портпаролка Универзитета Колорадо  рекла је да се ради о „његовој личној одлуци“ да обустави одржавање и ажурирање свог блога, као и да је Бил и даље запослен на овом универзитету. У саопштењу се наводи и да Бил више неће објављивати своја истраживања о open-access часописима и предаторским издавачима.

Са Билове профилне странице на званичном интернет сајту институције на којој је запослен, као и са Фејсбук странице коју је користио за публиковање своје листе, избрисан је комплетан садржај.

Од 2010, Бил је објављивао и ажурирао листу на којој је указивао на open-access часописе који су експлоатисали и обмањивали ауторе наплаћивањем високих накнада за публиковање чланака уз непоштовање стандардне издавачке процедуре која подразумева рецензирање и уређивање.

Многи истраживачи истичу да, због учесталих превара од стране предаторских часописа, Билова листа има огроман значај, а да је Џефри Бил једина особа која је спремна да их јавно прозове. Билов колега, Рик Андерсон, библиотекар са Универзитета Јута, каже да се боји да је листа заправо уклоњена због претњи и тужби. Наиме, поједини издавачи, попут OMICS групе из Индије, претили су Билу да ће га тужити, док се велика прашина подигла када је на листу предатора уврстио издавача Frontiers, који је у власништву моћне Holtzbrinck групе из Штутгарта.

У одсуству званичних информација, спекулише се да уклањање Билове листе има везе са компанијом специјализованом за пружање академских услуга Cabell’s International из Тексаса, која је оформила своју црну листу часописа (у плану је да буде објављена на пролеће), а у којој је Џефри Бил запослен као консултант. Портпаролка ове компаније како „није сугурна шта ће се даље догађати“, док је Лејси Ерл, потпредседница Cabell’s International на твитеру објавила како је Бил „био приморан да угаси свој блог због претњи и политике“. Како наводи часопис Nature, ни портпаролка ни потпредседница Cabell’s International нису биле спремне да даље коментаришу своје изјаве.

До овог тренутка ни Џефри Бил се није огласио са било каквим саопштењем.

подели