Додељене националне L’ORÉAL-UNESCO награде трима младим научницама

 

Текст: Сташа Бајац

На конкурсу који се по други пут у Србији организује у партнерству Министарства просвете и науке, Националне комисије за сарадњу са UNESCO и компаније L’Oreal Балкан, за најбоље изабране су физичарке Магдалена Ђорђевић и Јована Петровић и хемичарка Полина Благојевић. Добитнице награда за изузетан научноистраживачки рад примиле су националне стипендије у вредности од пет хиљада евра.

Међу сто кандидаткиња, ове три стипендисткиње изабрао је стручни жири у саставу професора факултета природних наука, предвођен проф. др Владисавом Стефановићем, чланом Српске академије наука и уметности.

Националне стипендије део су глобалног програма „За жене у науци“, установљеног 1998. године са намером да сваке године научницама са пет различитих континената додељује пет награда у вредности од по 100.000 долара. Како наводе на веб-сајту програма, „Стипендије младим женама истраживачима омогућавају приступ међународној научној заједници, охрабрују их на тај начин да се усавршавају у својој научној области и обезбеђују им важну подршку у тренутку који је можда преломан за њихову научну каријеру. Читав програм ‘За жене у науци’ данас представља референтну тачку за међународна научна достигнућа и непроцењив извор мотивације, подршке и инспирације женама у области науке.“

Награде, иначе прве ове врсте у свету, додељују се у области природних наука, а за циљ имају промовисање изузетних жена истраживача, које су допринеле развоју науке у свету, као и да пружe инспирацију девојкама заинтересованим за каријеру у науци.

Од 2000. године, L’ORÉAL-UNESCO програм увео је и 15 међународних стипендија за младе жене истраживаче на докторским или постдокторским студијама, чијe су обећавајућe пројектe прихватиле неке реномиранe светске научнe институцијe. Пре три године, Ивана Пешић, докторка медицине из Ниша, нашла се међу петнаест научница лауреткиња, примивши стипендију од четрдесет хиљада долара и, можда још важније, улазницу за светску научну сцену.

 

 

подели