Dodeljene nacionalne L’ORÉAL-UNESCO nagrade trima mladim naučnicama

 

Tekst: Staša Bajac

Na konkursu koji se po drugi put u Srbiji organizuje u partnerstvu Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i kompanije L’Oreal Balkan, za najbolje izabrane su fizičarke Magdalena Đorđević i Jovana Petrović i hemičarka Polina Blagojević. Dobitnice nagrada za izuzetan naučnoistraživački rad primile su nacionalne stipendije u vrednosti od pet hiljada evra.

Među sto kandidatkinja, ove tri stipendistkinje izabrao je stručni žiri u sastavu profesora fakulteta prirodnih nauka, predvođen prof. dr Vladisavom Stefanovićem, članom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nacionalne stipendije deo su globalnog programa „Za žene u nauci“, ustanovljenog 1998. godine sa namerom da svake godine naučnicama sa pet različitih kontinenata dodeljuje pet nagrada u vrednosti od po 100.000 dolara. Kako navode na veb-sajtu programa, „Stipendije mladim ženama istraživačima omogućavaju pristup međunarodnoj naučnoj zajednici, ohrabruju ih na taj način da se usavršavaju u svojoj naučnoj oblasti i obezbeđuju im važnu podršku u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru. Čitav program ‘Za žene u nauci’ danas predstavlja referentnu tačku za međunarodna naučna dostignuća i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke.“

Nagrade, inače prve ove vrste u svetu, dodeljuju se u oblasti prirodnih nauka, a za cilj imaju promovisanje izuzetnih žena istraživača, koje su doprinele razvoju nauke u svetu, kao i da pruže inspiraciju devojkama zainteresovanim za karijeru u nauci.

Od 2000. godine, L’ORÉAL-UNESCO program uveo je i 15 međunarodnih stipendija za mlade žene istraživače na doktorskim ili postdoktorskim studijama, čije su obećavajuće projekte prihvatile neke renomirane svetske naučne institucije. Pre tri godine, Ivana Pešić, doktorka medicine iz Niša, našla se među petnaest naučnica lauretkinja, primivši stipendiju od četrdeset hiljada dolara i, možda još važnije, ulaznicu za svetsku naučnu scenu.

 

 

podeli