Изложбе, инсталације и скулптуре сусрећу податке, климатске моделе и сценарије. Уметници су све више посвећени тражењу начина да пренесу хитност климатске акције ради митигације климатских промена кроз креативан процес који почиње од научног сагледавања климатске кризе. Како уметници и научници раде на проналажењу заједничког језика за размену знања и креативности?

Foresight Dialogues вебинар окупља уметнике и научнике да би истражили потенцијале за њихову сарадњу и размишљали о томе како интердисциплинарни приступи могу донети нове увиде и решења за повећање свести јавности о изазовима климатских промена.

Вебинар ће представити Мауро Буонокоре, директор комуникације CMCC-а, Fondazione CMCC Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici. 

За бесплатно учешће у вебинару, региструјте се пратећи овај линк.

На панелу учествују два истакнута говорника, уметница Каролина Арагон и климатолог Владимир Ђурђевић, од којих сваки доноси своју јединствену перспективу у дискусију о климатским променама и њиховом укрштању са уметношћу и науком.

Добитница CMCC-ове награде за комуникацију о климатским променама „Ребека Балестра“, Каролина Арагон ће изложити своју уметничку инсталацију која приказује променљиву обалу Бостона као одговор на пораст нивоа мора. Владимир Ђурђевић, редовни професор Физичког факултета Универзитета у Београду, представиће „Климатску капсулу“, експерименталну инсталацију апокалиптичног сценарија света 2057. године у којој друштво није реаговало на климатске промене.

Модератор панела, в.д. директора Центра за промоцију науке Марјана Бркић, уједно ће представити и Climateurope2 Roadshow – иновативни приступ који покреће грађане на локалне климатске акције.

Панел ће створити мост између уметничких и научних заједница и испитати како ефикасно пренети сложене научне концепте ненаучној публици кроз уметност, подстичући климатске акције и очување одрживости.

подели