Izložbe, instalacije i skulpture susreću podatke, klimatske modele i scenarije. Umetnici su sve više posvećeni traženju načina da prenesu hitnost klimatske akcije radi mitigacije klimatskih promena kroz kreativan proces koji počinje od naučnog sagledavanja klimatske krize. Kako umetnici i naučnici rade na pronalaženju zajedničkog jezika za razmenu znanja i kreativnosti?

Foresight Dialogues vebinar okuplja umetnike i naučnike da bi istražili potencijale za njihovu saradnju i razmišljali o tome kako interdisciplinarni pristupi mogu doneti nove uvide i rešenja za povećanje svesti javnosti o izazovima klimatskih promena.

Vebinar će predstaviti Mauro Buonokore, direktor komunikacije CMCC-a, Fondazione CMCC Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici. 

Za besplatno učešće u vebinaru, registrujte se prateći ovaj link.

Na panelu učestvuju dva istaknuta govornika, umetnica Karolina Aragon i klimatolog Vladimir Đurđević, od kojih svaki donosi svoju jedinstvenu perspektivu u diskusiju o klimatskim promenama i njihovom ukrštanju sa umetnošću i naukom.

Dobitnica CMCC-ove nagrade za komunikaciju o klimatskim promenama „Rebeka Balestra“, Karolina Aragon će izložiti svoju umetničku instalaciju koja prikazuje promenljivu obalu Bostona kao odgovor na porast nivoa mora. Vladimir Đurđević, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstaviće „Klimatsku kapsulu“, eksperimentalnu instalaciju apokaliptičnog scenarija sveta 2057. godine u kojoj društvo nije reagovalo na klimatske promene.

Moderator panela, v.d. direktora Centra za promociju nauke Marjana Brkić, ujedno će predstaviti i Climateurope2 Roadshow – inovativni pristup koji pokreće građane na lokalne klimatske akcije.

Panel će stvoriti most između umetničkih i naučnih zajednica i ispitati kako efikasno preneti složene naučne koncepte nenaučnoj publici kroz umetnost, podstičući klimatske akcije i očuvanje održivosti.

podeli