Један од радова који чине изложбу Art+Science, отворену до 25. маја у КЦБ-у, јесте и Myconnect словеначке уметнице Саше Спачал

Текст: Љиљана Илић

Током месец дана трајања изложбе Art+Science, отворене 27. априла,  посетиоци ће имати прилику да искусе много узбудљивих визуелних, звуковних, тактилних и контемплативних доживљаја. Један од таквих је свакако и рад словеначке уметнице Саше Спачал, која, заједно са својим колегама Мирјаном Швајгељом и Анилом Подгорником у галерији Podroom Културног центра Београда, публици представља рад Myconnect.

Myconnect нуди посетиоцима посебан доживљај на тему симбиотичке међузависности човека и природе: лежећи у специјалној капсули, свако добија прилику да се повеже са светом гљива, а преко овог доживљаја, да се повеже са својим окружењем у интерактивној спрези. 

Како функционише овај рад? Док посетилац/конзумент лежи у огромној капсули, налик направама из СФ филмова, он бива привезан на неколико места на телу и прикачен, помоћу малих електромотора, на електроде. Идеја је да места на којима је тело привезано буду кости, јер се на тај начин најбоље осећају вибрације у телу. Помоћу електрода, специфични сигнали сваког од нас доспевају до гљива, које шаљу своју ”поруку” назад, стварајући међузависни круг реакција између човека и биљке.

Своjим колима сигнала и импулса, генерисаним и преведеним кроз биолошке и технолошке организме, Myconnect производи искуство симбиотичке међузависности, постављајући питања о границама између природе и човека, и политичким и економским захтевима савременог доба који условљавају наша опажања света. Сажето у тему, oвај рад преиспитује везу међу врстама и доводи у питање атропоцентричну поделу човек-природа. 

О ауторима

Саша Спачал jе постмедијска уметница коjа се ослања на хуманистичке науке; тренутно ради на пресеку истраживања живих система, савремене и звучне уметности. Њен рад усмерен jе на пост-хумано окружење, у коjем људи постоjе и функционишу као jедан од елемената екосистема, а не као његов владар.

Мирjан Швагељ jе доктор биомедицине коjи тренутно борави у Љубљани и ради за лабораториjу коjа се бави биотехнолошким истраживањем и развоjем. Докторске студиjе биомедицине завршио jе на Универзитету у Љубљани у области лековитих гљива.

Анил Подгорник jе “уради сам” ентузиjаста са великим талентом за електронику, механику и физику. Од 2012. године део jе проjекaта Mycophone_genus и Myconnect.

Истражите више о изложби Art & Science на нашем сајту и друштвеним мрежама.

подели