Jedan od radova koji čine izložbu Art+Science, otvorenu do 25. maja u KCB-u, jeste i Myconnect slovenačke umetnice Saše Spačal

Tekst: Ljiljana Ilić

Tokom mesec dana trajanja izložbe Art+Science, otvorene 27. aprila,  posetioci će imati priliku da iskuse mnogo uzbudljivih vizuelnih, zvukovnih, taktilnih i kontemplativnih doživljaja. Jedan od takvih je svakako i rad slovenačke umetnice Saše Spačal, koja, zajedno sa svojim kolegama Mirjanom Švajgeljom i Anilom Podgornikom u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, publici predstavlja rad Myconnect.

Myconnect nudi posetiocima poseban doživljaj na temu simbiotičke međuzavisnosti čoveka i prirode: ležeći u specijalnoj kapsuli, svako dobija priliku da se poveže sa svetom gljiva, a preko ovog doživljaja, da se poveže sa svojim okruženjem u interaktivnoj sprezi. 

Kako funkcioniše ovaj rad? Dok posetilac/konzument leži u ogromnoj kapsuli, nalik napravama iz SF filmova, on biva privezan na nekoliko mesta na telu i prikačen, pomoću malih elektromotora, na elektrode. Ideja je da mesta na kojima je telo privezano budu kosti, jer se na taj način najbolje osećaju vibracije u telu. Pomoću elektroda, specifični signali svakog od nas dospevaju do gljiva, koje šalju svoju ”poruku” nazad, stvarajući međuzavisni krug reakcija između čoveka i biljke.

Svojim kolima signala i impulsa, generisanim i prevedenim kroz biološke i tehnološke organizme, Myconnect proizvodi iskustvo simbiotičke međuzavisnosti, postavljajući pitanja o granicama između prirode i čoveka, i političkim i ekonomskim zahtevima savremenog doba koji uslovljavaju naša opažanja sveta. Sažeto u temu, ovaj rad preispituje vezu među vrstama i dovodi u pitanje atropocentričnu podelu čovek-priroda. 

O autorima

Saša Spačal je postmedijska umetnica koja se oslanja na humanističke nauke; trenutno radi na preseku istraživanja živih sistema, savremene i zvučne umetnosti. Njen rad usmeren je na post-humano okruženje, u kojem ljudi postoje i funkcionišu kao jedan od elemenata ekosistema, a ne kao njegov vladar.

Mirjan Švagelj je doktor biomedicine koji trenutno boravi u Ljubljani i radi za laboratoriju koja se bavi biotehnološkim istraživanjem i razvojem. Doktorske studije biomedicine završio je na Univerzitetu u Ljubljani u oblasti lekovitih gljiva.

Anil Podgornik je “uradi sam” entuzijasta sa velikim talentom za elektroniku, mehaniku i fiziku. Od 2012. godine deo je projekata Mycophone_genus i Myconnect.

Istražite više o izložbi Art & Science na našem sajtu i društvenim mrežama.

podeli