Светски дан заштите животне средине ове године ове године обележен је Сајмом зелених идеја, пројеката и иновација, који су организовали Програм Уједињених нација за развој (УНДП) заједно са Министарством заштите животне средине, Делегацијом Европске уније у Србији, Амбасадом Шведске, Амбасадом Швајцарске и Европском инвестиционом банком. Овај догађај организован је у оквиру Европске зелене недеље, која се ове године одржава од 3. до 11. јуна, са фокусом на развој вештина које су нам потребне за стварање одрживих, отпорних и социјално праведних заједница.

Фото: Марко Рисовић

На Сајму су представљене најбоље идеје за зелену трансформацију српске привреде и друштва, а на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ посетиоци су могли да виде модну инсталацију одевних предмета од рециклираног тексаса, да вежбају у екотеретани израђеној од рециклираног дрвета, да учествују у наградном квизу о заштити животне средине, али и да завире у Климатску капсулу Центра за промоцију науке.

Фото: Марко Рисовић

Климатска капсула је усмерена на праћење и критичко разматрање спровођења Циљева одрживог развоја Уједињених нација, као глобалног и општеприхваћеног механизма на путу ка одрживој и јединој могућој будућности. Представљени садржај успоставља простор за дијалог научника, уметника и грађана на тему будућих сценарија климатских промена. Кроз поглед на дистопичну сцену из 2057. године, креиран је наратив којим се покреће субјективни доживљај најављене будућности и спремности да се суочимо са последицама климатских промена. Ова научно-уметничка платформа је директан позив на климатску акцију свих грађана и грађанки, и подсећа нас на јединственост позиције и поступања сваког од нас.

Фото: Марко Рисовић

Капсула ће до 2026. године бити постављена у десет земаља Југоисточне Европе, у оквиру пројекта Climateeurope2.

 

Светски дан заштите животне средине обележава се сваког 5. јуна са циљем подизања глобалне свести о важности очувања животне средине. Овај датум установљен је 1973. године када га је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација, а обележава се у преко 150 држава организовањем различитих активности, догађаја и акција.

подели