Svetski dan zaštite životne sredine ove godine ove godine obeležen je Sajmom zelenih ideja, projekata i inovacija, koji su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Ambasadom Švedske, Ambasadom Švajcarske i Evropskom investicionom bankom. Ovaj događaj organizovan je u okviru Evropske zelene nedelje, koja se ove godine održava od 3. do 11. juna, sa fokusom na razvoj veština koje su nam potrebne za stvaranje održivih, otpornih i socijalno pravednih zajednica.

Foto: Marko Risović

Na Sajmu su predstavljene najbolje ideje za zelenu transformaciju srpske privrede i društva, a na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ posetioci su mogli da vide modnu instalaciju odevnih predmeta od recikliranog teksasa, da vežbaju u ekoteretani izrađenoj od recikliranog drveta, da učestvuju u nagradnom kvizu o zaštiti životne sredine, ali i da zavire u Klimatsku kapsulu Centra za promociju nauke.

Foto: Marko Risović

Klimatska kapsula je usmerena na praćenje i kritičko razmatranje sprovođenja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao globalnog i opšteprihvaćenog mehanizma na putu ka održivoj i jedinoj mogućoj budućnosti. Predstavljeni sadržaj uspostavlja prostor za dijalog naučnika, umetnika i građana na temu budućih scenarija klimatskih promena. Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine, kreiran je narativ kojim se pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i spremnosti da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na jedinstvenost pozicije i postupanja svakog od nas.

Foto: Marko Risović

Kapsula će do 2026. godine biti postavljena u deset zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateeurope2.

 

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svakog 5. juna sa ciljem podizanja globalne svesti o važnosti očuvanja životne sredine. Ovaj datum ustanovljen je 1973. godine kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a obeležava se u preko 150 država organizovanjem različitih aktivnosti, događaja i akcija.

podeli