Поводом 10. новембра, ЦПН најављује Научни камион, Спектре и књигу Научна комуникација

Светски дан науке обележава се свуда у свету 10. новембра. Први пут је обележен 10. новембра 2002. године, када је Унеско установио Светски дан науке за мир и развој, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке, и од тада се одржава сваке године. Ове године, Центар за промоцију науке поводом Светског дана науке представља Научни камион, изложбу Спектри и своје ново издање, књигу Научна комуникација.

Тема овогодишњег Светског дана науке је ”Наука за одрживу будућност” и инспирисана је недавно донетим извештајем Унеско о стању науке у свету. Овај извештај је једно од средстава за праћење напретка у достизању циљева постављених у Агенди 2030. Овогодишња тема ставља у први план улогу науке у решавању еколошких и друштвених проблема и постизању одрживости пре свега кроз сарадњу различитих научних дисциплина. Посебан нагласак је стављен на етичку димензију и одговорност према будућим генерацијама.

Поводом Светског дана ове године, у Институту за филозофију и друштвену теорију у уторак, 10. новембра, у 12 часова, ЦПн представља књигу Научна комуникација. Научна комуникација је практични водич, прво издање ове врсте на српском језику намењено научницима, али и свима онима који жели да тешко разумљиве научне податке преведу у разумљив и интересантан језик. Аутор књиге је угледни француски биохемичар Пјер Ласло који је остварио изузетну каријеру као научник и консултант у привреди, а о књизи ће, између осталих, говорити и Немања Ђорђевић, директор ЦПН-а, и Иван Умељић, уредник издања ЦПН-а.

Светски дан науке биће обележен и изложбом Спектри, посвећеној Међународној години светлости. Ова путујућа изложба креће из два града, Ваљева и Обреновца, да би средином новембра стигла у Шабац, а почетком децембра и на Фестивал науке у Београду. Изложба Спектри пружа одговоре на многа питања о светлости и спектрима електромагнетног зрачења. Посетици, између осталог, имају прилику да међу експонатима виде како се проверава аутентичност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио антене и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.

Мобилна промоција науке на четири точка почиње свој живот непосредно након Светског дана науке. Научни камион ЦПН-а креће 16. новембра на свој пут мобилног промотера науке, и то из Шапца. Научни камион је покретна научна лабораторија, са радним станицама и интерактивним експонатима, дизајнирана тако да подстакне и пробуди интересовање најшире јавности, посебно младих, за науку. Конструкција камиона је расклопива у 120 квадратних метара, опремљена је специфичном опремом и великим бројем сензора који приказују најновија технолошка достигнућа.

Научни камион ће 16. новембра стајати на располагању свим заинтересованим посетиоцима у шабачком насељу Летњиковац.

Истражите више о изложби Спектри.

Истражите више о ЦПН издању Научна комуникација.

 

подели